El Mercat Vell i la dinamització comercial de la zona
Avui parlarem del Mercat Vell i del seu entorn
Després de 9 mesos d'estar en funcionament i d'haver sentit i llegit múltiples opinions a favor i en contra, potser ja és temps suficient per a poder donar una opinió força sòlida, a partir de la visió de persones que per diferents raons conviuen diàriament amb aquesta nova realitat.
Certament l'afluència de públic a la zona, atrets per aquest nou centre de restauració, és important i ha suposat un canvi radical en la dinàmica del barri. Un barri que estava tocat de mort i que dia a dia perdia presència en la vida social i comercial de Sant Cugat.
Però darrere d'una primera valoració altament positiva del Mercat Vell com a mercat gastronòmic i de degustació, potser caldria entrar en una mica més de detall i veure que aquest èxit se centra bàsicament en l'establiment del peix i en el de la carn. En aquests moments, establiments de productes de menor valor afegit, per tant, de menor rendibilitat econòmica, com són la pizzeria i el frankfurt ja han tancat. D'acord que hi ha projectes nous en estudi, però la realitat ara per ara és aquesta.
Aquesta clara vocació per la restauració, li fa perdre competitivitat en l'àmbit comercial. L'opció com a mercat tradicional de venda de productes frescos ha quedat relegada a un segon nivell en la majoria dels establiments, de manera que el públic no ho considera com un mercat tradicional. Uns preus lleugerament més cars que en altres mercats i un servei al públic no massa eficient, més pendents per servir taules que per atendre als compradors. Això passa al peix, a la carn i al forn de pa. De fet, de parades tradicionals només n'hi ha dues, la de fruita i la de llegums que van fent la seva via.
Tampoc hi ajuda gens el fet de no haver-hi cap aparcament proper i accessible. Això és un handicap important que esperem que es pugui solucionar amb la inauguració de l'aparcament del carrer de Rius i Taulet.
Aquest fiasco en l'àmbit comercial comporta que l'esperada dinamització comercial del barri no s'ha produït. El públic que va al Mercat Vell, va a dinar o a sopar, però no a comprar a les parades ni a les botigues; entre altres coses perquè quan la gent dina o sopa, les botigues estan tancades.
I he deixat per al final l'afectació als veïns. Queixes en la línia de sorolls fins altes hores de la nit i les olors. Olors que fan que els veïns hagin de tancar balcons i finestres i que no puguin eixugar la roba a l'exterior per evitar que agafi aquestes olors desagradables. També hi ha qui es queixa de l'impacte estètic i de l'ocupació de l'espai de la plaça per part de les terrasses instal·lades.
Per tant, i tornant al tema de l'article, calen emprendre accions importants en l'àmbit comercial per tal que aquest entorn esdevingui un potent centre comercial. Tal com ja he dit, accelerar la construcció de l'aparcament de Rius i Taulet i assegurar un accés fàcil a la zona seria cabdal.