Opinió

El Neurofeedback, una eina per autoregular el cervell

Autoregulant el cervell podem millorar el funcionament del sistema nerviós

El Neurofeedback és una eina poderosa per ajudar els individus a autoregular el seu cervell. A grans trets funciona així; s'apliquen elèctrodes al cuir cabellut per "escoltar" l'activitat de les ones cerebrals.

La senyal és processada per l'ordinador i la persona pot observar-la a través d'una pantalla de televisió com si es tractés d'un videojoc del qual no disposem de comandaments, tot és controlat a través del cervell.

La persona que veu el videojoc tracta inconscientment de rebre recompenses canviant i adaptant les seves ones cerebrals a les que l'ordinador li suggereix, alhora que va avançant en el seu joc.

La recompensa es tria abans de començar, depenent dels gustos de cadascú i pot ser des de que la nau espacial voli més ràpid o que la pantalla es converteixi més brillant i et permeti seguir veient una pel·lícula. També hi ha altres recompenses no visuals per a nadons i persones amb discapacitat.

Com funcionen els entrenaments?

Com succeeix en qualsevol entrenament la persona millora amb la pràctica repetitiva, també succeeix quan tractem de canviar les ones cerebrals de manera inconscient, fent al Neurofeedback un procés d'aprenentatge.
Aquest aprenentatge comporta que el cervell s'autoreguli millor i permeti que el sistema nerviós central funcioni millor.

Durant l'entrenament del Neurofeedback la pantalla serveix com un mirall per al cervell. Igual que quan un ballarina que utilitza el mirall per veure si el seu moviment és el correcte.

La pantalla serveix perquè el cervell es reconegui a la pantalla i es tracti d'autocorregir. En tractar-se d'una autocorrecció dins d'un procés d'aprenentatge del propi subjecte, el cervell no oblida aquesta "lliçó". Hi ha diverses investigacions que confirmen que l'efecte de neurofeedback perdura en el temps.

Les ones cerebrals de les quals hem parlat anteriorment s'"escolten" en àrees específiques del cervell, determinant la seva freqüència, i es modifiquen específicament per a cada individu centrant-nos els objectius que estem intentant aconseguir.

Quins són els beneficis?

El Neurofeedback pot beneficiar un ampli rang de dificultats com, a nadons amb problemes per dormir o irritabilitat, nens amb diferents trastorns com dislèxia, TDAH, TEL, Disfèmia, fòbies i pors.

En adults es pot utilitzar després d'un Ictus, problemes emocionals i ansietats, epilèpsia i Parkinson. S'ha demostrat que persones que inicien els primers símptomes de demències es mantenen per molt més temps en aquest estat inicial. Encara que no puguem parlar de cura, ja que hi ha malalties que no es curen, però tot i així dins de les condicions pròpies de cada persona, i així aconsegueixin funcionar millor.

La major part de la investigació amb Neurofeedback s'ha centrat en nens amb TDAH i s'ha comprovat que després d'un període d'entrenament cerebral causa el mateix efecte que la meditació en nens amb TDAH, concloent que quan l'autocontrol millora, millora també el comportament.

Amb un entrenament exitós amb Neurofeedback, és possible que no siguin necessaris els medicaments destinats a la funció del cervell (com el metilfenidat), o que es puguin reduir les dosis, assumint el cervell més la funció d’autoregulació.

Aquesta disminució dels medicaments és especialment cridanera quan els medicaments juguen un paper de suport, com acostuma a ser el cas en els trastorns més greus.