Encetem desembre
Molts dels plats nadalencs ens recorden moments agradables entorn de la taula
Ho fem amb un llistat del record de plats tradicionals i que, de bon segur, podrien ser el plat desitjat per a les properes festes nadalenques: aquell cabrit al forn o arrebossat, també podria ser xai; mar i muntanya de pollastre, o sípia amb mandonguilles... Altres plats més trencadors, pensem en un cap i pota amb cigrons, o aquells inesborrables peus de porc amb llenegues, o, perquè no tripa i peu amb pebrot... L’enyorat fricandó amb moixernons, o el sempre celebrat rodó de vedella amb pèsols; l’empordanès ànec amb peres, o unes perdius amb farcellets de cols, o una reposada llebre amb xocolata... Qualsevol d’aquests plats, amb una bona amanida o entrant, unes postres adients, acompanyat d’un bon cava podria presidir qualsevol taula nadalenca.
Precisament un bon amic, parlant del cava, em demanava que l’aconsellés. Vaig enumerar-li el llistat que per a mi són els millors:
• Recaredo: un cava exquisit, seriós, un número 1.
• Mestres: un gran cava amb prestigi i qualitat.
• Gramona: qualsevol dels seus caves són excel·lents, però sobretot el Gramona Celler Batlle Gran Brut 1993.
• Kripta: un gran cava de l’Agustí Torelló, extraordinari.
• Rovellats: us recomano el Masia Segle XV Grand Reserva 1996.
• Nadal: l’Extra Brut Salvatge 1997, un cava fresc, complex i molt equilibrat. • Llopart: qualsevol és un èxit segur.
• Juvé & Camps: els seus caves segueixen en primera fila.
• Raimat: el seu cava ens dóna alegria a les copes.
• Raventós i Blanc: proveu el seu G. Reserva Personal 1997.
• Parxet: un cava excel·lent i molt fi.
Xin-xin!