Excursions per la història de Collserola
Acaba d’aparèixer editat el llibre 'Excursions per la història de Collserola, 24 itineraris' (Cossetània Edicions) d’Iñaki Núñez (Donòstia, 1940).
Iñaki Núñez és un expert coneixedor de la muntanya que ha practicat l’escalada, les ascensions, l’esquí de muntanya, les travesses, les vies ferrades o l’esquí de fons.
Aquest llibre és una invitació a conèixer Collserola d'una manera diferent, existeixen moltes guies per caminar o anar en bici, però una de les virtuts d’aquesta obra és la de convidar-nos a fer un viatge per la història, des dels vestigis dels primers pobladors d'aquesta serra, passant pel poblament medieval i modern o la domesticació i explotació de l'aigua. Iñaki Núñez combina el coneixement històric amb el coneixement directe dels camins i dels llocs, trepitjant en persona tots els racons històrics que ofereix Collserola.
L’obra ha guanyat el XIV Premi Vèrtex a un recull d’itineraris de muntanya que convoca la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Cossetània Edicions. El jurat, format per Lluís Simó (vicepresident de la FEEC); Francesc Vila (director de la revista Vèrtex); Josep Maria Olivé (director editorial de Cossetània Edicions) Judit Baseira (advocada i professora de la UdG) i l’editor i escriptor Eliseu T. Climent va valorar la qualitat del text, les imatges aportades i els dibuixos originals de l’autor.
Collserola ha estat canviant al llarg de la història, l'ocupació humana ha anat transformant el paper d'aquesta serra des de la prehistòria fins els nostres dies. En l'actualitat s'ha convertit en un autèntic pulmó verd de l'àrea metropolitana, un refugi on molts ens adrecem per desconnectar de la nostra quotidianitat, gaudint d'una natura diversa i d'una història per descobrir.
A vegades, ens oblidem que una bona part de Valldoreix i Sant Cugat forma part de Collserola i conèixer la història i el patrimoni collserolenc ens ajudarà a conèixer millor una part important de la nostra història. El procés de descoberta històrica que proposa l'Iñaki ens porta fins a la prehistòria, en busca de les rastres petroglífiques del Tibidabo o de la Cova Negra.
Una de les invitacions que ens fa Excursions per la història de Collserola és conèixer les masies de la serra, on destaquen les de Can Borrell, una masia situada a la vall de Sant Medir, l'antiga vall de Gausac. Aquest mas, ja des de temps immemorial ha estat una parada obligatòria en el camí de Sant Cugat a Barcelona. També sobresurt Can Busquets, una masia que ja existia al s. XI amb el nom de Mas Felidia, situada a La Floresta, una de les poques masies encara habitada per la mateixa família des de fa segles i que té una capella que recorda el pas de Sant Francesc d'Assís cap a Sant Jaume de Compostel·la l'any 1211. O Can Monmany, una de les masies més importants en la producció vinícola.
Collserola ho té tot, història, tradicions, natura, bellesa... Excursions per la història de Collserola descobreix els secrets i les formes de vida i ens enriqueix en el coneixement històric d'aquesta serra i de la nostra població.