Opinió

Flors per La Floresta

'Sempre es va tenir molt present la importància de cuidar i potenciar la característica de "lloc natural", que constituïa el seu atractiu diferencial respecte a altres urbanitzacions'

El nom La Floresta, com es va batejar l'any 1919 a la Colònia (de cognom Pearson), remetia a una zona poblada majoritàriament de pins que freqüentaven els naturistes, escoltes i excursionistes de l'època. Malgrat el desenvolupament caòtic de la Colònia bosc, sempre es va tenir molt present la importància de cuidar i potenciar la característica de lloc natural, que constituïa el seu atractiu diferencial respecte a altres urbanitzacions.

Quan l'any 1928 es crea a Barcelona el Patronat Pro Flora Silvestre, amb la missió de sembrar milers de flors boscanes pels voltants de Barcelona per afavorir la bellesa i salubritat de llocs allunyats de la ciutat, la Colònia s'adhereix ràpidament a la iniciativa. L'anomenada Croada de les flors va repartir, durant els primers dos anys de vida, unes 100.000 bossetes amb llavors de plantes com a romaní, roselles i espígol, però també mimoses, tells i ginesteres amb indicacions de quan i per quins llocs convenia sembrar-les.

Així, grups d'excursionistes i tothom que va voler col·laborar, va poder exercir de jardiner improvisat de diferents indrets de Catalunya. Potser molts dels exemplars que ens envolten avui dia a La Floresta són fruit d'aquesta bucòlica iniciativa de fa gairebé cent anys.

Actualment, l'Associació El Mussol organitza dues vegades l'any una Fira d'intercanvi de plantes i diverses activitats destinades a protegir l'entorn natural florestà, continuant d'aquesta manera reivindicant la identitat fundacional d'aquest barri dins del Parc de Collserola.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.