Idiomes
Sobta veure tantes ofertes per a estudiar idiomes a les pàgines del TOT. Les acadèmies privades de Sant Cugat deuen tenir motius per a organitzar aquests cursos. Perquè, si no, de ben segur que no ho farien. Interpreto que, tal com està el panorama laboral per al jovent i no tant jovent, és comprensible que els santcugatencs es curin en salut i comencin a remullar les barbes, tot veient el veí.
A més, ajuda a fer turisme i conèixer la parla del lloc on vas. I, sobretot, amb aquesta invasió tan exagerada de vocabulari aliè que en tecnologia, política i altres àmbits ens ha envaït, cal anar preparats.
Com a antic docent, sempre he considerat bo l'aprenentatge d'idiomes. I com més aviat, millor. Els infants estan més preparats que els adults per a anar incorporant nou vocabulari al cervell. Em sobta, tanmateix, veure que el català no frueix de les mateixes ofertes que els altres idiomes. La majoria són organitzades per les institucions que donen tota mena de facilitats per a apuntar-s'hi. Però l'empresa privada no s'escarrassa gaire. O té poca demanda i per això no ho anuncia.
O la gent no veu interès crematístic en el nostre idioma.
I és aquí on justament volia arribar. El català s'ha d'aprendre sols per un interès laboral? I la dignitat lingüística? I l'interès cultural? Perquè la riquesa del nostre idioma en els diferents àmbits és tan apta com qualsevol altra.
Hem de mostrar més l'orgull de ser com som i de parlar com parlem, sense arribar a la prepotència ni a la pedanteria. Ara, que el desprestigi que la meseta espària ens llença des de fora i cap a endins d'una manera interessada i barroera. I ens hem de mostrar humils, pacients, persistents, perseverants.
Perquè conèixer, escriure i parlar el nostre idioma no és símptoma d'incultura, com pretenen fer veure els salvadors de la pàtria, ans al contrari, mostrem una cultura igual o superior a la d'ells.