Innovació tecnològica: clau per salvar el planeta
Sant Cugat compta amb un ecosistema innovador amb capacitat per generar en l'àmbit local un nou paradigma de mobilitat
El progrés de la humanitat no sempre ha estat alineat amb el respecte per les altres espècies animals o per la qualitat de l'entorn on convivim. La irrupció i massificació de l'ús de combustibles fòssils van ser una gran benedicció per la humanitat, però ben pocs, si és que algú ho va arribar a fer, es van plantejar els possibles efectes col·laterals adversos que comportaria aquesta gran innovació tecnològica.
Llavors, l'emissió de gasos contaminants es va negligir sistemàticament, però ara això s'ha acabat: hem de prendre decisions incòmodes, que inevitablement modifiquen la nostra forma de viure i de relacionar-nos. En aquest sentit, aquest mes de novembre, l'Ajuntament de Sant Cugat ha començat a prendre mesures contra els vehicles més contaminants que circulin per la nova zona de baixes emissions.
L'ésser humà no se sent còmode en situacions de canvi. Com s'ha fet palès a la recent cimera del COP26, les conclusions i mesures adoptades han sigut decebedores per poc ambicioses, tot i que van en la bona direcció. No n'hi ha prou amb mitigar els efectes de les emissions produïdes, cal adaptar i canviar la nostra forma de vida, tant en l'àmbit global com en l'àmbit local.
Com qualsevol sistema, reaccionarem davant de pressions i incentius. És qüestió d'un bon disseny i aplicació de les pressions necessàries (explicar els efectes nocius, posar-hi lleis restrictives, imposar sancions, etc.) i dels incentius adequats (finançament públic per a la renovació del parc de vehicles, establir sistemes públics de transport alternatius que fomentin la instal·lació de fonts d'energia renovable, etc.).
Mentre la societat ja comença a notar les prohibicions i restriccions, la nostra gran aliada, en el capítol dels incentius, ha de ser la innovació tecnològica. Per exemple, l'startup santcugatenca Shotl ja comercialitza un algorisme d'intel·ligència artificial aplicat a la gestió del transport urbà col·lectiu, capaç d'optimitzar rutes, donar un millor servei al ciutadà i generar menys emissions contaminants, i l'empresa Moventia, també amb seu a Sant Cugat, porta pràcticament un segle movent persones amb les millors tecnologies disponibles en cada moment.
En definitiva, a Sant Cugat comptem amb una administració que ens injecta la pressió pel canvi, però també amb un ecosistema innovador (startups, empreses, coneixement i talent) que té la capacitat de generar, en l'àmbit local, el nou paradigma de mobilitat que necessita la nostra societat per garantir-nos un futur pròsper. Aprofitem-ho i surfegem l'onada de canvi, en comptes d'esperar a veure com ens engoleix.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.