Joc heurístic
Moltes vegades, quan veniu a visitar l’escola, els mestres us parlem del joc heurístic, però ben bé de què es tracta?
És un joc que es realitza a la classe d’un any un cop per setmana, que consisteix en la manipulació de diversos materials que sovint els nostres nens i nenes no tenen a l’abast. Tracta de fugir de les joguines comercials donant la possibilitat d'exploració d’objectes com mànegues, petxines, tapes de metall, esponges, elements de fusta, pinyes, agulles d’estendre, capses de metall o cartó, tubs de cartó o plàstic… Tot degudament classificat en bosses o capses de diferents colors.
Un cop presentat els diversos materials als nens, s’exposa en llocs diferenciats de la classe per tal que els nens ho puguin manipular lliurement. La mestra ha de tenir l’habilitat de combinar els diversos materials per a facilitar que els nens i nenes estableixin relacions entre ells, sempre ha d’haver-hi un material com a recipients i d’altres més petits perquè puguin ficar i treure, omplir i buidar, tapar i destapar, obrir i tancar, encaixar, abocar, bufar, apilonar... És a dir, experimentar per a descobrir les seves qualitats, d’aquí la importància de què els materials siguin el més diversos i variats possible.
Un cop els nens i nenes perden l’interès pel joc, toca recollir. Tan important com jugar és classificar els materials dins les seves bosses una altra vegada. El paper de la mestra és el d’observar, qui juga a què, amb qui de quina manera, i només participa posant nom als objectes o accions que fan els nens. A través del joc els menuts poden expressar tota mena de sentiments, d’estat emocional i els ajuda a créixer en un entorn ric d’estímuls.
Al Sol Solet, iniciem aquesta activitat a la classe dels nadons, amb la panera dels tresors: una panera de vímet, amb una mica de tots aquests materials i amb la mateixa dinàmica. Així iniciem als nostres nadons en aquest tipus de joc d’exploració i descobriment tan enriquidor i divertit.