Opinió

L'Hospital Vicenç Ferrer, una necessitat per a Sant Cugat

A diferència de l'anterior conseller de Salut (Sr. Boi Ruiz), que apostava obertament per l'externalització dels serveis de la Sanitat Púbica, l'entrada del nou equip de govern, amb el nou Conseller de Salut (Sr. Toni Comín), hem vist com sobtadament es feia un gir certament inesperat. La Conselleria ha pres la decisió de cancel·lar tots els acords amb entitats de sanitat privades que fins ara eren vigents.

En el nostre cas, i pel que sembla, l'HGC quedarà definitivament fora de la xarxa pública de salut a finals d'any. Aquesta decisió amb tota seguretat afectarà molts ciutadans de Sant Cugat que veuran reduïda la seva atenció hospitalària de proximitat. Atès que el 2014 l'HGC va atendre 2.671 pacients de la sanitat pública, 636 dels quals van ser derivats per a intervencions quirúrgiques en llista d'espera, s'ha estudiat si Mútua de Terrassa té la suficient capacitat per assumir de cop i volta tot aquest nombre de pacients? Personalment crec que no, donada l'actual massificació d'aquest centre.

Des d'aquí donem suport a la petició de l'alcaldessa Mercè Conesa amb la seva sol·licitud de reunió amb el conseller Toni Comín i de passada, vull demanar-li que recuperi l'antiga exigència per a Sant Cugat, a fi que la nostra ciutat disposi d'un hospital públic de proximitat que eviti que els santcugatencs s'hagin de desplaçar a una Mútua de Terrassa, llunyana i sovint col·lapsada. Vull recordar-li que el projecte de construcció de l'Hospital Vicenç Ferrer ja està conclòs, i no sols això, en el seu moment s'hi van assignar terrenys i es va col·locar la primera pedra.

Personalment crec que la Conselleria de Salut hauria d'haver avaluat molt a fons les conseqüències de decisions com les que ara s'estan plantejant i que de ben segur afectaran negativament a la nostra ciutat. La decisió sobtada de deixar d'utilitzar unes infraestructures existents, no deixa de ser una nova retallada a la sanitat pública, que sempre acaba afectant un atònit contribuent que cada vegada es veu menys protegit.

Apostem per una Sanitat Pública de qualitat i per a tots, per la qual cosa demanem que abans de prendre decisions com aquesta, es porti a terme un pla estratègic general d'infraestructures sanitàries, de tal forma que ens sigui possible conèixer quins són els actius amb els quals contem i quines són les nostres mancances. Tan sols després d'això podrem prendre decisions amb prou coneixement i actuar amb l'eficiència i ponderació requerides.

Sant Cugat es mereix d'una vegada per totes la construcció d'un hospital de referència proper, que doni servei a les necessitats dels santcugatencs i que tingui en compte els quasi 90.000 habitants actuals d'una ciutat en procés d'expansió.

Hospital Vicenç Ferrer, ja!!!