Ple municipal del mes d'abril. Foto: Artur Ribera

Opinió

I si la nova Promusa fa la Casa de la Dona?

La contracrònica del ple municipal de Sant Cugat del mes d'abril

Sant Cugat no tindrà, com a mínim per ara, una Casa de la Dona a Sant Cugat. L’Ajuntament no destinarà cap espai públic de la ciutat perquè acolli la creació d’una Casa de la Dona ni cap partida pressupostària per desenvolupar les seves necessitats. Aquesta era una moció que ha presentat el grup municipal de la CUP-PC i que tenia el suport inicial d’ERC-MES i ICV-EUiA.

Però els grups de PDeCAT-Demòcrates, PP, PSC i el regidor no adscrit Dimitri Defranc han impedit que prosperi aquesta iniciativa. A priori es podia pensar que aquesta moció s’aprovaria per unanimitat però no ha estat així. Una Casa que tindria un espai per treballar per la desigualtat local entre homes i dones, treballar contra la violència masclista i donar atenció social a les dones necessitades.

El text de la moció dels representants de la CUP suggerien que la masia de Can Quitèria acollis la Casa de la Dona. Els altres dos partits que també signaven la moció, ERC i ICV, estaven disposats a que la seu sigui un altre edifici públic alternatiu a Can Quitèria.

L’equip de govern municipal ha argumentat la seva negativa del seu vot al fet que aquest projecte no va ser aprovat per la ciutadania, durant el tràmit dels pressupostos participatius de Sant Cugat. Votar a favor de la moció, seria segons l’equip de govern, desautoritzar justament la decisió de la ciutadania. Però un govern  també ha estat elegit per prendre decisions; bé, de fet, és el que ha fet en aquesta moció: decidir.

Què fem amb Promusa?

Els partits proposants, molt probablement coneixedors de quina seria la votació final, potser (i això a priori és pura ficció... o potser no) van decidir presentar una altra moció que pretenia reflexionar i replantejar el futur de la societat d’habitatge públic Promusa.

Darrere d’aquest objectiu tan ampli i obert de la moció, potser s’amagaria el noble objectiu que també s’acabi dotant a Promusa de recursos i competències perquè cedeixi espais públics a associacions o entitats com la que pretén defensar els drets de les dones. Aquesta moció, que comptava també amb el suport del representant del PP, ha fet que el grup municipal PDeCAT-Demòcrates-PSC també li dónes suport o, altrament, l’equip de govern municipal hauria perdut la votació i la moció hauria prosperat igualment.

Tot i això, l’alcaldessa Mercè Conesa ha recordat que Promusa compte amb un consell d’administració amb representants de tots els grups municipals de l’Ajuntament on es dóna tota la informació i on es pot debatre qualsevol afer sobre aquesta empresa municipal. Álvaro Benejam (PP), però, ha posat de manifest que existeix un problema de comunicació o transparència perquè el seu grup municipal encara està esperant que l’equip de govern li faciliti unes dades sobre Promusa sol·licitades el mes de novembre de l’any passat. Els sous de l’organigrama de Promusa tampoc és benvingut pels grups de l’oposició.

Les xarxes socials de l'Ajuntamennt

Justament la comunicació del web i les xarxes socials de l’Ajuntament també de Sant Cugat ha estat objecte de debat per part d’una moció presentada pels grups municipals d’ICV-EUiA , C’s i ERC-MES amb l’objectiu que les xarxes socials corporatives mencionin els grups municipals o els regidors que presenten totes mocions als plens municipals.

Els partits polítics proposants de la moció han insistit en el fet que les xarxes socials del consistori han de representar els 25 regidors i no només els membres de l’equip de govern municipal. Una moció que no ha prosperat perquè el grup de PDeCAT-Demòcrates-PSC ha presentat una moció alternativa que ha estat aprovada amb el suport del regidor no adscrit Dimitri de Franc provocant la caiguda de la moció inicial presentada per tres grups de l’oposició.

Quina ha estat la diferència entre ambdues mocions? La resposta s’ha fet evident a través del perfil de Twitter de l’Ajuntament durant el mateix ple municipal que ha anat informant de totes les mocions aprovades, però sense mencionar cap grup polític ni cap regidor.