La Floresta i la seva identitat
Simplement volem treure a la llum alguns trets propis de la singularitat florestana
En els moments actuals en què les polèmiques sobre les identitats nacionals estan tan en voga, abordar les identitats a un nivell més local pot ser interessant. Per això volem reflexionar sobre el sentit de pertinença que existeix al barri de La Floresta, és a dir, sobre la identitat florestana.
L'evidència es veu pels seus carrers: en les samarretes amb el símbol de la Floresta dels FGC, en els adhesius dels porcs senglars –la nostra marca distintiva- en cotxes, botigues i diverses peces de roba, en els esdeveniments culturals on s'exalta l’esperit del barri: “La Floresta Encanta”, els vermuts florestans...
A un nivell més subjectiu, aquest esperit també es respira en les converses dels bars i places. Algú em comenta, per exemple, “Som un poble més que un barri”. Molts florestans que no vam néixer a la Floresta també desenvolupem aquest “orgull”, la qual cosa no ens passa molt sovint envers altres llocs on vam viure.
La pregunta: per què a la Floresta passa això? Quina diferència existeix amb els altres barris de Sant Cugat on aquest fenomen no és així?
Per intentar respondre aquests interrogants es requereix una recerca sociològica que excedeix àmpliament les pretensions d'aquest article. Aquí simplement volem treure a la llum alguns trets propis de la singularitat florestana.
Per una banda, la seva situació geogràfica en relació a Barcelona és paradoxal. Alhora està a prop i lluny. A 20 minuts de Plaça Catalunya i al mig del bosc de Collserola. Als anys 70 aquesta singularitat va condicionar la configuració d'un barri molt atractiu per artistes i bohemis. I això s'ha mantingut fins a l'actualitat. És més, segons alguns observadors, sembla que a certs indrets del barri els anys 70 i 80 encara no hagin passat.
Per altra banda, si bé es pot dir que la Floresta és majoritàriament un barri popular, és alhora un barri plural i tolerant. Conviuen, de manera molt propera, veïns i veïnes de diferents estrats socioculturals.
Cal remarcar, per últim, que la Floresta viu ja fa un parell d'anys un procés d'efervescència cultural. Permanentment s’hi celebren un munt d’esdeveniments a llocs diferents del barri: a la plaça de l’Estació, al Casino, a les naus de les arts, etc. Tota aquesta explosió sociocultural uneix als florestans envers un sentiment comú.
De la combinació d’aquests trets es pot entreveure el motiu de per què la Floresta és un barri amb identitat pròpia.