La Mare de Déu dels Desemparats a Valldoreix
La imatge va arribar a Valldoreix en tren, amb els Ferrocarrils Catalans
A l’interior de l’església de Sant Cebrià de Valldoreix, darrere l’altar trobem el retaule major, d’estil barroc i construït l’any 1709. Originàriament, les talles dels sants que ocupaven les fornícules eren unes altres. Durant la Guerra Civil, l’església va ser convertida el setembre de 1938 en caserna d'una secció del 39 Batalló del Cos de Carrabiners i la major part de les imatges van ser destruïdes.
Durant la guerra, molts barcelonins es van refugiar dels bombardejos a Valldoreix. Entre aquests barcelonins estava el Sr. Teodor Campi i Cussó (1890-1969); propietari de Industrias Sklar, dedicat a la fabricació de llums elèctrics d'incasdescència, piles seques elèctriques i llanternes, amb seu al carrer Calàbria, 99-103 de Barcelona.
El Sr. Campi devot de la Mare de Déu de Montserrat, com que va sobreviure a la guerra sa i estalvi decidí, com a gratitud, adquirir una imatge de la Mare de Déu de Montserrat per a l’església de Sant Cebrià de Valldoreix. L’any 1939, quan l’anà a comprar no n'hi havia cap de disponible, però sí una petita de la Mare de Déu del Desemparats. La comprà i la donà a l'ecònom de Valldoreix, Mn. Joaquim Torner Amenós (-1952) per a incorporar-la a la fornícula superior central del retaule major.
Amb el temps, el Sr. Campi no content de la mida de la imatge, pensà en substituir-la. Marxà a València i encarregà a l’escultor i mestre faller Modesto González Latorre (1909-1996) una imatge de la Mare de Déu del Desemparats. La imatge va arribar a Valldoreix en tren, amb els Ferrocarrils Catalans, el dissabte 12 de maig de 1951. Els valldoreixencs, acompanyats del rector Mn. Joan Gustems i Gustems (1904-1994) van anar a l’estació a rebre la nova imatge i l’acompanyaren en processó fins l’església. Al temple va ser rebuda amb traques i coets.
L’endemà, segon diumenge de maig, es va celebrar una missa solemne, amb sermó i amb la imatge de la Mare de Déu al costat de l’altar major, on va estar una setmana exposada. El següent diumenge, dia 20 de maig es va celebrar una nova festa i es va substituir una imatge per l’altra. El mateix dia el Sr. Campi va obsequiar la parròquia amb una imatge de la Mare de Déu de Montserrat i sufragà l’altar lateral dedicat a la Moreneta. Des del 1951, era costum celebrar solemnement la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats el segon cap de setmana de maig. El dissabte els jesuïtes valencians residents al Centre Borja de Sant Cugat assitien en peregrinació a visitar la seva patrona, on cantaven la Felicitació sabatina, l’Himne de la Coronació i el València canta. Diumenge, costejat pel Sr. Campi i la seva esposa, la Sra. Consol Villanueva i Pocovi (1896-1974) tenia lloc la missa solemne.