Opinió

La poesia, font de vida, música i color de les paraules

La poesia ens ha fet somniar, plorar, riure... i, plegats, ens hem embadocat en veure i sentir tanta bellesa

El 16è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat em va deixar astorat després de llegir tot el programa de cap a peus per la gran qualitat i quantitat de propostes a l'abast de tothom. Ja ho sé que parlem d'un gènere selectiu, minoritari... tot el que vulgueu, però entenc que les persones, l'equip que ho ha fet possible, han realitzat un gran esforç per tal d'implicar un gran nombre d'entitats i, institucions, grups de música, cantautors, artistes plàstics, especialistes i professors de literatura, actors i actrius, traductors, llibreries i la presència de grans poetes per a fer-nos vibrar, "flipar" o com vulgueu dir-ho.

En aquesta edició no hi podia faltar la presència en diversos formats, sempre creatius, de l'obra de Ramon Llull que en motiu del 700 aniversari de la seva mort s'ha "tocat, versionat, magrejat i ressuscitat" mil i un cops, sempre des de l'admiració i el respecte. El diàleg entre les moltes i diverses expressions artístiques actuals amb l'obra d'aquest savi català contribueix a refermar la versatilitat de la seva producció. Les conferències, les exposicions, la interpretació de la seva obra, sovint des d'una visió polièdrica, ens fa adonar de la riquesa del seu llegat alhora que el fa més proper i, per tant, més ben connectat al món actual.

També vull destacar els tocs de poesia visual inspirats en l'obra de J.V. Foix i que els autors Pep Fargas, Quim Domene i Norbe Fernàndez anomenen Telepoemes animats. Les seves creacions ens han mostrat el món fantàstic que devia passar dins el caparró d'en Foix.

En aquesta línia encara podem gaudir de l'obra de Brossa, el creador de la poesia visual, a la Biblioteca Miquel Batllori del barri de Volpelleres. "Un servei a la comunicació", deia el mateix poeta. Per cert, no us perdeu el pròxim 12 de novembre, La vetlla dels noms del santcugatenc Jordi Lara. Una peça fílmica a partir d'un videopoema en conversa amb l'escultor Salvador Juanpere i el poeta Lluís Solà.

Aquests dies hem tingut l'oportunitat d'escoltar els poemes en boca dels poetes Joan Margarit, Marta Pessarrodona, Pere Rovira, Biel Mesquida, Vinyet Panyella o Jordi Llavina o a través de la veu de grans actors com Jordi Bosch, Sílvia Bel, Mariona Casanovas, Xavier Tor, Amàlia Roig, Victor Suyol o Montse Guallar.

Alguns, ens han fet reviure els poetes vinculats a la nostra ciutat com és el cas de Miquel Cabanas-Alibau, Francesc Garriga, Lluís Calvo i Gabriel Ferrater. D'altres ens han apropat Montserrat Roig, Pere Quart, Montserrat Abelló, Jaume Vidal Alcover o Màrius Sampere. Uns com més, els cantants i músics Cesk Freixas, Joan Dausà, Pere Martínez, Toni Xuclà, David Mengual, Artur Regada, Carles Santos, o Gerard Claret ens han fet arribar belles melodies barrejades amb els millors poemes escollits per uns i altres. "Perquè la música dóna una nova vida a les paraules, perquè també la poesia és so, cant i color" (De la presentació del programa d'enguany).

La poesia ens ha fet somniar, plorar, riure... i, plegats, ens hem embadocat en veure i sentir tanta bellesa.

El Festival de Poesia ha estat un esclat floral en plena tardor molt ben pensat per escoltar i fer propers els versos en espais adients com la Casa de Cultura, el Teatre-Auditori, l'Escola de Música, el Centre d'Art Maristany, els museus, el celler Cooperatiu, les llibreries, les biblioteques municipals, l'Arxiu Nacional de Catalunya, el Claustre del Monestir, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya... fins a vint-i-sis.

Tot i que el gruix de la programació del Festival Nacional de Poesia ha tingut lloc durant la setmana del 16 al 23 d'octubre, continuen els actes amb + Poesia i diverses exposicions fins a mitjans de desembre.

Gràcies, gràcies, gràcies a l'Ajuntament de Sant Cugat i a la Institució de les Lletres Catalanes, a moltes entitats santcugatenques, als col·laboradors i a tots els mitjans de comunicació per fer possible aquest regal impagable.