Les tovalloletes a les escombraries
L’Ajuntament ha iniciat una petita campanya per fer ressò d’un problema creixent que s’ha detectat des del servei de clavegueram
Cada vegada som més conscients que cal un canvi d’hàbits en moltes de les coses que fins ara fèiem per poder contribuir a millorar el nostre entorn i reduir l’impacte ambiental que aquestes accions comporten. Estic convençuda que totes les petites accions sumen per reduir, per exemple, els consums d’aigua, d’electricitat i de gas. A vegades parlem de petits gestos que estic segura que heu escoltat a casa vostra des de ben petits: “Apaga el llum, això sembla la casa de l’alegria. Està tot encès!" I quan ens ha tocat pagar la factura és quan hem tingut clar que amb l’acció personal podem reduir aquest cost, però també sabem que el cost no és només econòmic, sinó també ambiental.
Aprofitant que el dia 22 de març es va celebrar el Dia Mundial de l’Aigua, l’Ajuntament ha iniciat una petita campanya per fer ressò d’un problema creixent que s’ha detectat des del servei de clavegueram acompanyat per l’Oficina Sostenible.
L’ús de tovalloletes humides és cada cop més habitual. A diferència del paper higiènic que es desfà d’una manera ràpida, aquestes tovalloletes, encara que als envasos informa que són biodegradables, es desfan a un ritme molt lent.
El problema apareix quan es llancen al vàter, a causa del gran temps que triguen a descompondre’s, ocasiona un quàdruple impacte: tècnic, econòmic, ambiental i social.
Aquestes tovalloletes estan formades per unes fibres que no es desfan per complet o, si ho fan, és tan lentament que acaben passant intactes a la xarxa de clavegueram. S’aferren a qualsevol corba, unió o obstacle, formant unes masses compactes i altament resistents i ocasionant els taps.
Amb l’aparició d’un major nombre de tovalloletes al mercat també han augmentat les actuacions sobre el clavegueram. Aquests problemes apareixen tant a la xarxa de clavegueram pública com a la dels veïns amb el cost econòmic que suposa tant per uns com pels altres. Unes despeses en termes de treball, d’eliminació de residus i de substitució prematura d’equips com estacions de bombeig, etc.
A més les tovalloletes ja de principi són insostenibles, tenen una vida útil molt breu i l’impacte que suposa tot el seu cicle de vida des de la fabricació, la distribució i la gestió de residus és molt gran.
Sé, per experiència pròpia, sobretot quan les meves filles han estat petites, que les tovalloletes són molt útils i còmodes, però per no trobar-nos amb un problema més gran, l'única cosa que hem de fer si les utilitzem és llençar-les a les escombraries i no caure en el parany de considerar el vàter com una manera còmoda de desfer-se dels residus.
Que no els veiem no vol dir que desapareguin!
La campanya que estem preparant neix de la necessitat de reduir els impactes que he comentat i es desenvoluparà en diverses fases. En la primera etapa s’enganxaran adhesius als lavabos de tots els equipaments municipals, des de la seu de l’Ajuntament passant per centres culturals, escoles o esportius... En total, 77 edificis municipals, informant que les tovalloletes s’han de llençar a les escombraries. També, a la factura de l’aigua del mes de juny es publicarà un peu de pàgina informant de la correcta gestió de les tovalloletes.
És així de senzill, una altra petita acció que suma. Si utilitzes tovalloletes, llença-les a les escombraries.
Ens ajudes?