Opinió

Nosaltres també som el medi ambient

'Més enllà dels beneficis per a la salut física i mental que ens proporciona la natura, entendre-la ens fa humans'

Fa poc més d'un any que vaig saber la notícia: després de mesos de confinament dur, el dos de maig se'ns deixava sortir, per fi, a l'exterior – un permís que mai se m'hauria acudit que necessitaria. Però l'escenari era el que era, i alliberats, els santcugatencs ens vam abraonar al carrer; als parcs; ens vam endinsar Collserola.

La natura era allà a fora, esperant-nos, reviscolada després d'aquest parèntesi que li havíem concedit. Havent perdut la vida prepandèmia, sortir de casa va ser per a molts un bàlsam per a la nostra salut física i mental. Segurament és un tòpic dir que les situacions de crisi posen en relleu allò que és essencial, però és cert. Necessitem tenir el medi ambient a prop; més enllà de la llarga llista d'estudis que demostren els beneficis per a la salut del contacte amb la natura, entendre-la ens fa humans. En una entrevista, la filòsofa Marta Tafalla comentava que la majoria de gent no coneixem les espècies d'ocells que viuen al barri, o sabem ben poc dels processos dels arbres dels nostres carrers. "Si no entenem el funcionament de les poblacions que viuen prop nostre, com hem d'entendre temes més complexos com el canvi climàtic?" es pregunta Tafalla.

Avui, 5 de juny, és el Dia Mundial del Medi Ambient. Gaudim de no estar confinats, però la pandèmia ens ha mostrat com són de fràgils les nostres vides, i com depenen del benestar del planeta. Un sistema productiu que empeny el medi ambient al límit de les seves capacitats és una amenaça també per a nosaltres, i ja hem viscut de primera mà com és de fàcil que tot canviï d'un dia per l'altre. Cuidem el medi ambient, celebrem-lo. Ho farem també per a nosaltres.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.