Opinió

No deixeu de somniar en la millor ciutat del món!

Article de Mercè Conesa, que forma part del segon especial dels 35 anys del TOT Sant Cugat, analitzant el futur del municipi

La pandèmia de la COVID-19 aquest any 2020 ha impactat de manera greu en l'esdevenir de les ciutats, també a Sant Cugat, on la ciutadania ha hagut d'adaptar-se a una sèrie de mesures de prevenció de la salut.

Aquest trasbals obliga sense cap mena de dubte a una anàlisi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) de la nostra ciutat per orientar les polítiques necessàries de cara als pròxims 10 anys a Sant Cugat. Al meu entendre, davant qualsevol crisi, tota ciutat necessita un pla, un full de ruta, un camí. Saber on volem anar i com hi arribarem salvant els obstacles que ens sorgiran que seran molts i diversos en un escenari d'incertesa i volatilitat. 

Vull recordar que l'any 2011, en un moment de plena crisi econòmica, des del Govern municipal vam dissenyar la TRIPLE ESTRATÈGIA: un PLA ACCIÓ MUNICIPAL que va orientar les polítiques des del 2011 fins al 2018 sobre 3 eixos: Fortalesa Económica/Acció Social/Sostenibilitat Ambiental.

El dia d'avui podem dir que la fortalesa econòmica de Sant Cugat (a través de la implantació de seus socials d'empreses i la creació de noves pimes) és un fet. El compromís del Govern municipal de no perdre sòl industrial va ser factor clau per a la reindustrialització del sector de la Delphi i la programació del desplegament de fibra òptica va permetre atraure talent. 

Va ser a través de polítiques palanca que avui, d'acord amb les dades de la seguretat social, hi ha més llocs de treball generats a Sant Cugat que població activa. Però cal identificar algunes debilitats: La crisi de la COVID-19 ha fet palesa la fragilitat dels autònoms i d'algunes pimes; seguim tenint una baixa vocació en carreres tècniques, principalment de noies; la població està envellint i caldrà reorientar alguns serveis, reforçant l'atenció primària de salut i el parc d'habitatges, malgrat que els esforços dels consistoris seguirà essent insuficient per a donar oportunitats a les persones amb rendes més baixes.

A la vegada, la gran amenaça de l'individualisme i l'aïllament així com la polarització política i social fan que sigui més necessari que mai potenciar la identitat cultural pròpia, l'orgull de ciutat i el sentiment de pertinença.

Sant Cugat té grans oportunitats a causa d'haver realitzat una bona planificació de la digitalització i connectivitat de la ciutat. Aquest és un fet avui, però serà palanca d'èxit del futur. El projecte SMART CITY és fonamental per posicionar la ciutat en els pròxims anys vista. Una CIUTAT CONNECTADA, amb 5G, amb equipaments i serveis connectats a plataformes digitals al servei dels ciutadans hauria de ser una prioritat. La dinàmica digital genera noves ocupacions i Sant Cugat no pot deixar escapar aquesta oportunitat. La planificació d'un DIGITAL DISTRICT hauria d'estar a l'agenda de qualsevol governant.

Una CIUTAT VERDA, amb més percentatge de zona verda pública per càpita que la resta de ciutats metropolitanes, amb més zones d'ombra i humides que li permeten aguantar millor l'escalfament global i els episodis de calor (la Diputació de Barcelona va fer un estudi al respecte i Sant Cugat en surt molt ben parada).  Sant Cugat s'ha de situar la primera de les ciutats considerades REFUGI CLIMÀTIC i CIUTAT RESILIENT, una ciutat amb qualitat de vida i amb capacitat per afrontar els reptes meteorològics, ambientals, econòmics i socials de futur, en definitiva. Els canvis en la mobilitat seran de molt impacte en el futur. El cotxe elèctric prendrà el protagonisme i les ciutats expulsaran els vehicles nocius. El delivery de la darrera milla, el comerç entès com una plataforma de singularitat i originalitat, els productes ecològics, de proximitat acompanyaran la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana buscant l'objectiu de CIUTAT SALUDABLE.

Enfortint un model de sobirania alimentaria, més just, més resilient i finalment, com a tret fonamental de cohesió de la població els nous usos l'espai públic com a vertebrador de happenings culturals en obert i la invasió de la tecnologia en totes les dimensions. LA CULTURA com a factor indispensable de cohesió i de valors.

Sant Cugat s'haurà d'adaptar a viure en un entorn més volàtil, més incert, més complex, però amb les polítiques adequades pot aspirar a ser una de les millors ciutats per viure! La pandèmia de la COVID-19 ha accelerat una sèrie de tendències que ja s'apuntaven: Sant Cugat ha de preparar-se per una gran transformació i ha d'estar a l'altura de les expectatives ciutadanes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.