Ofensiva feminista contra la violència institucional
'Aquest 25 de novembre, les feministes sortirem als carrers per denunciar i assenyalar els responsables i els còmplices d'aquesta violència'
El 13 de novembre de 1992, tres dones van ser assassinades al municipi d'Alcàsser. Gairebé vint anys més tard, l'únic condemnat està en llibertat i el judici del cas és recordat com un espectacle en el qual es va difuminar i minimitzar l'extrema violència que van patir les dones. El 2003, la filla d'Ángela Carreño va ser assassinada pel seu pare d'aquesta durant un règim de visites. El 2016, un grup de cinc homes van agredir sexualment a una noia de 18 anys, en el cas que es coneix com "La Manada". La sentència de l'Audiència Provincial de Navarra va dictaminar que es tractava d'un abús sexual i no d'una violació. El passat 30 de juliol, l'Antonella Orihuela va ser assassinada per la seva parella tot i haver intentat posar denúncia fins a quatre vegades als Mossos d'Esquadra.
Aquests són només alguns dels casos més mediàtics i crus de la violència institucional que repetidament patim les dones per part de l'estat i les seves institucions. Aquesta violència principalment es manifesta durant el procés judicial, en el que les dones som revictimitzades, qüestionades i fins i tot culpabilitzades. Un procés en el qual les víctimes de violència masclista es veuen obligades a repetir una vegada i una altra el relat de l'agressió. Així mateix, és freqüent la denegació d'ordres de protecció i la retirada de la custòdia dels infants a dones que estan patint violència masclista.
Només un 8% dels casos de violència sexual es denuncien i no ens hauria de sorprendre la poca confiança de les dones cap a unes institucions que massa sovint ens han oblidat i menyspreat. Des del feminisme, ja fa anys que apostem per donar una resposta col·lectiva a les agressions masclistes i reivindiquem l'autodefensa feminista per empoderar-nos i poder-nos defensar. Per això, aquest 25 de novembre, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, les feministes sortirem als carrers per denunciar i assenyalar els responsables i els còmplices d'aquesta violència. Ens trobareu juntes i organitzades, lluitant fins que aconseguim unes vides dignes!
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.