Poca broma amb els castells
'Hi ha hagut diversos intents de rebaixar la solemnitat, el que és políticament correcte i la serietat que embolcalla l'activitat castellera, però amb poc ressò'
Malgrat que les colles castelleres estan formades per gent de quasi totes les edats, el gruix més rellevant està dins la forquilla entre els 18 i els 30 anys. Són el grup d'edat que està en plenitud de facultats físiques, que majoritàriament està en edat d'estudiar i que no acostuma a tenir gaires responsabilitats familiars. A més, seria estrany que no fos el grup més sorollós, més entusiasta i més donat a l'alegria i a les bromes.
Però, curiosament, el món casteller és poc procliu a les bromes. Hi ha hagut diversos intents de rebaixar la solemnitat, el que és políticament correcte i la serietat que embolcalla l'activitat castellera, però amb poc ressò. Un dels que encara està en marxa és La Figuereta, un pòdcast que es pot escoltar a La Xarxa+ i en el qual es fa safareig de les colles castelleres amb humor i de manera distesa. El títol el trobo força encertat, atès que la figuereta és segurament la figura més informal del món casteller.
Recordem per als neòfits que s'anomena castell amb figuereta quan en el moment de la descarregada del seu pis un casteller o castellera, en lloc de baixar de la forma habitual, es col·loca cap per avall mantenint l'equilibri durant uns segons i baixant també cap per avall per l'esquena de la resta de pisos inferiors que li quedin. És una fatxenderia que demostra el domini sobre la construcció.
Sigui com sigui, en general no es pot fer gaire broma amb els castells, perquè parafrasejant aquell que es referia al futbol, per a molts, els castells són el més important de les coses que no són importants. I potser hi hauria qui discutiria el perquè els castells estan dins el sac de les coses no importants.
Gausacs, amunt!
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.