La poesia: el repte del 2024
'Considero un repte fonamental, per aquest any que comença, la coordinació de tota l'activitat literària santcugatenca, especialment la poesia, i el cens de creadors'
Crec que no erro massa si afirmo, amb contundència, que Sant Cugat és una de les poblacions de Catalunya amb més activitat cultural. Dins d'aquest àmbit, i sempre amb la discreció de les lletres, la poesia ocupa un espai prou determinant. Tots sabem la implicació de la nostra ciutat amb el Festival Nacional de Poesia, el Premi Gabriel Ferrater de poesia, el premi de Secundària, els Espais Poètics, els Grups de Lectura, el Dia Mundial de la poesia i els actes de Versos i Vins.
Però si analitzem el ressò de continguts que té tota aquesta activitat entre la ciutadania, podem arribar a la conclusió que encara hi ha molta feina a fer. Hem de deixar de banda la fal·làcia que fa creure que la poesia és avorrida, i està destinada a un públic minoritari i entès. Cal insistir en saber que, actualment, els joves poetes creadors fan una aposta multidisciplinària, on la imatge i el so són acompanyants habituals dels versos. Així doncs, en una programació anual, hem de valorar, com es mereixen, la poesia i les seves variants.
Al començar aquest 2024, es plantegen reptes importants en l'àmbit de ciutat. Però no podem caure en la simplicitat de reduir-los als conceptes habituals de dèficit, habitatge, mobilitat i seguretat. Considero un repte fonamental, per aquest any que comença, la coordinació de tota l'activitat literària santcugatenca, especialment la poesia, i el cens de creadors. Tot plegat, responsabilitat de l'Ajuntament i de l'Associació Gabriel Ferrater.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.