Opinió

Posa una AFA a la teva vida

'Les Associacions de Famílies d'Alumnes han estat a Sant Cugat i a tota Catalunya un exemple d'organització durant moltes dècades'

El mes passat, l'actual conseller d'educació Josep Gonzàlez i Cambray, enginyer tècnic i llicenciat en màrqueting, feia unes declaracions que em van sorprendre molt i em cridaven molt l'atenció. Per tal d'argumentar que el pròxim curs, la conselleria d'educació no atorgarà subvencions a les associacions de famílies per la cessió de les activitats extraescolars de les tardes, i on els centres podran contractar les empreses de lleure educatiu directament, el conseller definia les AFA com entitats amb "funcionament irregular".

Amb la Llei d'Associacions de 1967, neixen les primeres entitats de famílies, en les quals se les permetia intervenir en la millora del funcionament del centre on estudiaven els seus fills. Les posteriors lleis d'educació van fer evolucionar cada cop més les AFA. Quan jo anava a l'escola es deien APA, després AMPA i ara AFA, entenen que la realitat de les famílies canviaven amb el temps.

El meu pare, sense formació universitària, va entrar a l'APA de la meva escola, a principis dels 80, i sempre em diu que el fascinava estar envoltats d'advocats, petits empresaris, metges.... tots units per fer una millor escola pública, independentment de la classe social o formació de cadascú. Les Associacions de Famílies d'Alumnes han estat a Sant Cugat i a tota Catalunya un exemple d'organització durant moltes dècades, gent apassionada perquè els nostres fills i filles tinguin la millor de les escoles possibles.

Un exemple de voluntariat, disposat a dedicar hores, moltes hores (tardes, vespres, nits), teixint complicitats i amistats. Una feina mai ben reconeguda pel Departament d'Educació. És una falta de respecte i un insult històric, a milers de pares i mares que s'hi han deixat la vida, les declaracions de Cambray. M'agradaria saber si en Josep ha participat mai d'una AFA. Li recomano, és un aprenentatge en tots els sentits.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.