La pressió local
'Si agafem les dades de les últimes 15 temporades, Sant Cugat ha estat espectador de més del 50% de les vegades que els Gausacs han caigut'
Fa un parell de setmanes, en aquest mateix espai, comentàvem que les úniques quatre caigudes dels Castellers de Sant Cugat durant la temporada 2024 es van produir a Sant Cugat. El curiós del cas és que si mirem la temporada 2022 —recordem que a la 2023 no es va caure de cap castell en tot l'any— una de les tres caigudes va ser també a casa.
Deixant de banda les dues temporades de pandèmia, el 2019 es va caure d'un 4 de 8 carregat a la diada de la colla, la qual fou l'única caiguda de la temporada. El 2018 es va caure a Festa Major en un 3 de 9 amb folre, castell que va repetir la mateixa sort al Concurs de Castells, a més d'un 5 de 8 a Sabadell.
Podríem seguir tirant enrere i detallant els castells caiguts, però si agafem les dades de les últimes 15 temporades, Sant Cugat ha estat espectador de més del 50% de les vegades que els Gausacs han caigut. En aquestes temporades, que van del 2010 al 2024, els de la camisa verd Collserola han caigut en 40 ocasions (una mica més de 2,5 cops per temporada), de les quals 21 han estat en territori santcugatenc.
Seria interessant avaluar què els passa a la resta de colles, si aquest és un fet generalitzat, que quan s'actua a casa es vol posar tota la carn a la graella i no sempre ens en sortim o bé és una cosa que passa a poques colles. Potser els Castellers de Sant Cugat som una raresa i víctimes de la pressió d'actuar a casa, que les ganes de fer-ho bé davant de la nostra gent ens tenalla i ens costa fer bé el que sabem fer.
A l'altra banda de la balança, de les 26 estrenes de castells diferents dels de la camisa verd Collserola, 18 s'han descarregat per primer cop a Sant Cugat. Queda dit.
Gausacs, amunt!
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.