Opinió

Reciclem, sí, però bé

'Cal recordar que Catalunya ha de pagar per cada tona de deixalles que envia a l'abocador i que la gestió dels residus és un negoci molt rendible'

Fa uns quants dies que per la nostra TV3 ens insten a reciclar bé. Ens diuen on han d'anar el vidre, els envasos, el paper i l'orgànica. No ens diuen, però, on van la roba, les piles, les càpsules de cafè i una multitud de residus que generem cada dia més. A Sant Cugat, una notícia del 2021 ens avisava que cada ciutadà pagaria pels residus que generes, a través d'una targeta personal.

Aquesta estratègia ens acostaria a complir amb la normativa europea que entrarà en vigor el 2024. Cert és que encara no hi som, però no sembla que ens hi estem acostant. L'altra aposta és la recollida porta a porta. Només la tenim a Valldoreix, encara que no coneixem els veritables avantatges que comporta, ja que no tenim les dades segregades.

No acabem d'entendre el perquè aquesta pràctica no s'estén per la resta del municipi, o si més no, als barris amb una estructura simular. Tots els experts estan d'acord amb els avantatges que comporta: facilita el control i la fiscalització en quant que desapareix l'anonimat, incrementa els nivells de recollida i, sobretot, en millora la qualitat, elimina els contenidors amb tot el que això comporta, i disminueix el cost del reciclatge.

A hores d'ara la recollida porta a porta només arriba al 10% dels ciutadans, potser per això a principis del 2022 es va crear l'Associació de Municipis de Catalunya per la recollida porta a porta per anar escampant la proposta per tot el país. Cal recordar que Catalunya ha de pagar per cada tona de deixalles que envia a l'abocador i que la gestió dels residus és un negoci molt rendible. Així que reciclar bé fins i tot ens pot sortir més econòmic.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.