Opinió

Sant Cugat ciutat Veg Friendly?

"No podem al·legar ignorància, només indiferència"

Fa dues setmanes Barcelona es va declarar la primera ciutat Veg Friendly del món. Bromes a part sobre la qüestió idiomàtica, la iniciativa és interessant, i probablement hauria d'anar més lluny. No seria una bona idea que Sant Cugat s'afegís a la proposta i promogués la cultura vegetariana i vegana? Per moltes raons crec que sí.

L'increment del consum de carn al món surt molt car, tant en termes mediambientals com socials. Per produir un quilo de carn de vedella es necessiten 15.500 litres d'aigua, mentre que per produir un quilo de pastanagues (per exemple) 131, segons l'Atles de la Carn. Per satisfer l'actual demanda de carn a tot el món es necessiten cada any més de 50 mil milions d'animals de granja i engreixar-los surt caríssim.

De fet, la cria industrial d'animals genera fam, ja que 1/3 de les terres de cultiu i un 40% de la producció de cereals al món es destina a alimentar-los, en lloc de donar a menjar directament a les persones. La FAO estima que el 50% del gra que es produeix a escala mundial s'utilitza per alimentar al bestiar. Als països rics s'estima que és un 70%. L'indústria ramadera requereix pastures a disposició de milions de caps de bestiar El resultat és la desforestació creixent a l'Amazones. El nombre de caps de bestiar a l'Amazones brasiler va passar de 9,4 milions el 1990 a 47 milions l'any 2000.

Es necessiten quatre calories vegetals per produir una caloria de pollastre, sis per produir una de porc o deu per produir una de vaca. Estem parlant d'una clara forma de concentració de la riquesa. Segons dades del Grup ETC, 3.500 milions de persones, la meitat dels habitants del planeta, podrien alimentar-se amb el que consumeixen aquests animals. Menjar carn és establir una desigualtat ben bruta: jo sóc el que pot empassar-se els recursos que vostès necessiten. La carn marca que aquest planeta només es pot fer servir així si milers de milions es resignen a utilitzar-lo molt menys. Si tots volen fer-lo servir igual, no pot funcionar: l'exclusió és condició necessària.

A més, la producció de carn animal és el principal factor de canvi climàtic. Es calcula que la ramaderia genera el 51% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle segons la FAO. Nosaltres, en menjar carn som corresponsables de tot això.

Com deia Jonathan Safran Foer: "no podem al·legar ignorància, només indiferència. Els que vivim avui sabem més. Tenim l'oportunitat i la responsabilitat que ens dóna viure en un moment en què la crítica cap a les granges industrials ha arribat a la consciència pública. Som aquells a qui se'ns preguntarà, amb tota la justícia del món: Que vas fer quan et vas assabentar del que implica menjar animals?"

Fem un pas endavant per mitigar les conseqüències d'un sistema que contamina el medi-ambient, genera canvi climàtic, explota als treballadors, maltracta als animals i ens posa malalts. A escala municipal, això exigiria començar amb una conscienciació des de l'escola i una promoció dels locals i productes vegetarians i vegans. Comencem a parlar de Sant Cugat Veg Friendly!