Opinió

Sant Cugat, terra d'artistes

'Tot i que ens hem convertit en ciutat dormitori, rica en tots els sentits, espero que en les dècades vinents desperti tot el que es cou dins les llars dels artistes i intel·lectuals'

És un eslògan que sorgeix l'any 1972 i ràpidament es fa popular, ajudant molt a la imatge de vila d'art. Els anys 70 un jovent reivindicatiu que no tot l'art i la cultura es produïa a les grans ciutats. Als anys 60 i 70 aquí hi havia un jovent engrescat i ple de vitalitat. Eren freqüents les xerrades, trobades, exposicions, debats... que es produïen a tota la vila, com passava a Europa, a partir del moviment juvenil del maig francès del 68 d'aquells transformadors anys.

Aquí, amb la força de l'Escola Catalana de Tapís, veiem passar pels carrers intel·lectuals i artistes que admiràvem com Antoni Tàpies, José M. Valverde, Joan Miró, Josep Pla, Francesc Miralles, Arnau Puig... Aquells anys alguns hi venen a viure com Apel·les Fenosa, Gabriel Ferrater, Ricard Sala, R. Häsler, Àngels Ribé, Maria Teresa Codina, Joaquim Chancho, Baltasar Porcel... L'arribada de la Universitat Autònoma consolida una transformació de vila d'alt nivell cultural, que avui continua.

Moments molt creatius que pròximament es faran presents en una petita mostra d'art que es podrà veure a la galeria del carrer d'Orient, en què es posaran d'actualitat els més de trenta artistes professionals, que tenim actualment a Sant Cugat: Anzano, Barnils, Cabanas-Alibau, Carral, Casademont, Colet, Farrés, Formiguera, Grau-Garriga i Joanpere. Tots ells són mostra de la vigència del moviment de l'art avui.

Tot i que ens hem convertit en ciutat dormitori, rica en tots els sentits, espero que en les dècades vinents desperti tot el que es cou dins les llars dels artistes i intel·lectuals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.