Opinió

Sant Cugat ve de gust, també si és vegetarià

Si tenim en compte que la producció de carn s'ha multiplicat per 4 en els darrers 50 anys, doncs és fàcil calcular el desgavell ecològic que tot plegat provoca

Aquesta setmana uns 50 restaurants de Sant Cugat ofereixen menús especials a un preu raonable. Sembla que n'hi ha per a tots els gustos però, si es busca un establiment vegetarià, costa trobar-lo. Som conscients que cada restaurant té la seva carta i ofereix el que vol, però a nosaltres ens hagués agradat un impuls especial per afavorir els restaurants i els menús sense carn. Aquest desig ve a tom d'una moció que el grup d'ICV-EUiA vam presentar i que es va aprovar per unanimitat on demanàvem declarar Sant Cugat ciutat amiga de la cultura vegana i vegetariana. Aquesta declaració comprometia a l'Ajuntament fomentar, difondre i informar sobre aquestes opcions i també acordava, entre altres coses, adherir-nos a la celebració del 20 de març com el dia mundial sense carn. Cap d'aquests compromisos s'ha complert.

Algunes persones van considerar la proposta de perfil baix i xiruquera, encara que d'això no en tingui res. La FAO considera la indústria ramadera responsable del 18% dels gasos emesos a l'atmosfera amb el que això representa per l'escalfament global del planeta. També se sap que per obtenir 1 kg de carn es necessita entre 15 i 20 kg de cereals i 15.000 litres d'aigua. Si tenim en compte que la producció de carn s'ha multiplicat per 4 en els darrers 50 anys, doncs és fàcil calcular el desgavell ecològic que tot plegat provoca.

I no afecta només el medi ambient, sinó també a la nostra salut. La Societat Espanyola de Nutrició Comunitària aconsella disminuir el consum de carn, sobretot de carn vermella, perquè es considera poc saludable i comporta augment de patologies com obesitat, diabetis, càncer colorectal i malalties del cor.

I tot això no vol dir fer desaparèixer la carn de la dieta, sinó disminuir-la i ser conscients del que significa el seu consum. Cal molta feina per tal d'anar canviant els nostres hàbits alimentaris per intentar viure una mica millor i conservar una mica més el nostre planeta.