Opinió

Sabem qui era Sant Cugat?

Article d'opinió de Jaumà parlant sobre el màrtir Sant Cugat

Nosaltres, santcugatencs, que portem el seu nom, sabem qui era? Com si fos un assumpte de família, no ens hauria d'interessar? El fet és, però, que ningú no ho sap. Només consta en un llibre de mitjan segle IV, que hi hagué un màrtir a Barcino que es deia Cucufas. No diu res més. 

Però només un segle després, el Vè, en un racó d'on ara hi ha el claustre, van construir una capelleta. Aquell espai, que un segle abans era un castrum (una caserna) ja havia estat abandonat; l'imperi havia fet fallida i havia desaparegut. Dos segles després aquella capelleta va ser ampliada, afegint-hi dues sepultures pintades de vermell: és a dir, de dos màrtirs, que llastimosament, en els últims anys, hem deixat que uns acants gegants les destruïssin.

Que dos segles més tard, el s. IXè, es construís en el mateix lloc un monestir dedicat a St. Cugat no pot ser fruit de l'atzar: tant la capelleta com l'església ampliada (avui amb forma de piscina) amb les seves dues tombes, eren els precedents d'aquell monestir i de l'actual.

Això què prova? Doncs que els constructors del monestir creien que la capelleta era allí perquè els qui la van bastir devien recordar que era el lloc on havia estat executat, i tots els que van venir després van creure el mateix.

A les casernes només s'hi executen militars (amb molt poques excepcions, com el President company, a Montjuïc). Sant Cugat era doncs un militar, un legionari romà, com els seus contemporanis Sant Celoni, St. Víctor, St. Marcel, etc.

Com que no en saben gaire més i hem d'exercitar la imaginació, hem de fer-ho segons com entenem avui dia l'heroïcitat d'un màrtir, la d'aquell que dóna la seva vida per una causa que creu justa. D'exemples no ens en falten. Així és com us el presentem cada any la vigília del sant en forma de teatre. A 'El màrtir Cugat' tot és gratuït, ningú no cobra res, el que el públic vulgui donar al final de la representació va a Càritas.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.