Opinió

Shakespeare amb els refugiats

Avui, que tothom es posa a la boca la paraula emprenedor dóna goig veure que hi ha talent entre els adolescents

Són dues Maries, una Mariona, una Carlota, una Eli i una Bet. Però, feu la prova; segur que també es giren si crideu Macbeth. No és que siguin fans de Shakespeare, que també, sinó que així és com aquestes sis estudiants de l’Escola Thau de Sant Cugat han batejat el seu projecte. Es tracta d’una manta multiús pensada per als refugiats: els serveix per tapar-se, com a porta-nadons i com a farcell, per dur-hi les pertinences. Una iniciativa que no s’ha quedat tancada en un calaix o en una aula d’ESO, com acostuma a passar.

Han guanyat el Premi Repte Emprèn 2016 i això els ha permès anar a Silicon Valley, on han perfeccionat encara més el seu producte, afegint a la tela unes fibres metàl·liques que capten l’energia solar i la transformen en escalfor. Avui en dia que tothom es posa a la boca la paraula emprenedor, o millor encara entrepreneur, només perquè queda bé, dóna goig veure que hi ha talent real entre els adolescents. Ja hem arrencat el mes de vacances per excel.lència però aquestes sis alumnes tenen feina encara. Han d’exposar el seu projecte a San Francisco i confio que el seu somni es faci realitat i Macbeth arribi als seus destinataris.

Per cert, el nom Macbeth té dues raons de ser: la primera, són les inicials de totes elles (i també del professor, en Maur) i la segona, l’obra teatral comença amb un desembarcament a les costes escoceses que els recorda la crisi dels refugiats. Deixeu-me afegir que Shakespeare retrata amb Macbeth la lluita aferrissada pel poder. Un poder que en aquesta crisi, val la pena recordar-ho, no està gens a l’altura.