I si fóssim líders en sostenibilitat?
'Sant Cugat té l'oportunitat de convertir-se en un model de sostenibilitat i autonomia energètica, on l'energia estigui en mans de la gent i no del gran capital'
Ningú pot negar la gran dependència que la ciutadania tenim de les grans companyies elèctriques. Això deixa també moltes llars en situació de vulnerabilitat, especialment en moments de crisi. Les comunitats energètiques són una alternativa on veïns i veïnes poden unir esforços per produir, gestionar i consumir energia de manera independent, sostenible i autogestionada. Aquesta fórmula no només permet lluitar contra l'oligopoli energètic, sinó que promou una economia local basada en el suport mutu i la solidaritat.
En una comunitat energètica, els ciutadans poden instal·lar plaques solars i compartir l'energia generada amb els seus veïns, cosa que redueix la dependència de l'energia externa i permet que l'energia arribi a preus justos. En aquest sentit, Sant Cugat té un gran potencial on la implicació del nostre Ajuntament pot facilitar subvencions, simplificar tràmits i cedir espais per a les instal·lacions, impulsant així l'adopció d'una energia comunitària.
A més de l'estalvi econòmic, l'energia de proximitat enforteix el teixit social. Les comunitats energètiques fan que els veïns s'organitzin, es coneguin i cooperin en un projecte compartit. Aquestes relacions de confiança ajuden a crear una xarxa de suport mutu, que enforteix els vincles entre les persones i fomenta valors de col·laboració i solidaritat. Sant Cugat té l'oportunitat de convertir-se en un model de sostenibilitat i autonomia energètica, on l'energia estigui en mans de la gent i no del gran capital.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.