Sobren arbres
'La cosa és més o menys així: és una barbaritat la quantitat d'aigua que es beuen els arbres, sobretot en una situació de sequera, que anirà a més amb els anys'
Fa unes setmanes vaig publicar un escrit sobre el bosc de Volpelleres. A un santcugatenc no li va agradar gens i em va dir de tot menys guapo. Però, ves per on, l'altre dia en Francesc Mauri, meteoròleg ben conegut, ens va explicar a la Casa de Cultura que sobren arbres. Ho va dir amb una seguretat absoluta. La cosa és més o menys així: és una barbaritat la quantitat d'aigua que es beuen els arbres, sobretot en una situació de sequera, que anirà a més amb els anys. Cada arbre absorbeix un fotimer de litres d'aigua. Una altra dada: a principis de segle els boscos ocupaven un 12% del territori català, ara l'ocupació s'ha multiplicat per cinc.
Parlava en aquell article de la colonització que havia fet el bosc de Volpelleres dels antics camps de blat i de vinya. I així bosc a bosc. Parlem de Collserola. Hi ha qui es pensa que és un bosc molt antic, la qual cosa ha fet parlar a algú del mèrit d'haver-lo conservat. Res més lluny de la realitat. El bosc que hi ha ara és una realitat relativament recent. Si veieu fotografies de la zona de Sant Medir de finals del XIX o principis del XX, veureu que estava ple de vinyes. I a l'altre costat, igual. Ho podeu veure en un plànol de Sant Genís dels Agudells de finals de segle XVIII, quasi tot era vinya.
Recordo que fa entre cinquanta i seixanta anys les fonts d'Armatà i Sant Vicenç deixaven anar un doll d'aigua, des de fa anys estan més seques que un bacallà. Segur que ho expliquen diversos factors, però la set dels arbres segur que és un d'ells.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.