Opinió

Soroll i silenci

El fet que no hi hagi so, no vol dir que no hi hagi comunicació

Acabem de viure la setmana de la Festa Major 2016, una festa bàsicament compartida i participada, amb un programa d'actes obert per a tothom. És ben cert que aquest any s'ha concentrat en 6 dies i que s'han ajustat les despeses de suport de l'Ajuntament al màxim, com a solidaritat als moments que estem vivint. També és cert que és una explosió de l'estat d'ànim de la ciutat, però que no tots els ciutadans la viuen de la mateixa manera.

Aquesta setmana, que vivim cada any, ens pot ajudar a reflexionar sobre com visc la Festa Major i com respecto la forma de viure-la dels altres. Científicament, segons l'Organització Mundial de la Salut, Espanya és un dels països més sorollosos del món- inclòs Sant Cugat-, només superada pel Japó.

Entenent que soroll és la sensació auditiva inarticulada generalment desagradable. Es considera so aquell fenomen que aporta informació agradable, com ara una veu o música. El so es propaga a través de l'aire. El soroll seria tot senyal acústic o so no desitjat. Ara bé, el que per un pot ser una bona música, per un altre pot ser un soroll.

Silenci és l'absència total del so. És molt important constatar que el fet que no hi hagi so, no vol dir que no hi hagi comunicació. Psicològicament, la profunditat del silenci és molt important. Hi ha refranys populars que ressalten la importància del silenci, com per exemple: "és millor ser rei del teu silenci que esclau de les teves paraules", o l'altre "el silenci és l'únic amic que mai et traeix". Espiritualment, en la vida de Jesús, quan es retira al desert envoltat de serenitat i de pau, a la recerca del silenci, no vol dir que no hi hagi comunicació, sent la seva veu interior amb una gran força.

Reflexionant sobre aquests punts penso que cadascú els pot aplicar a la vivència de la Festa Major, o de qualsevol altra festa. Gaudint de les diverses propostes i iniciatives organitzades per entitats, amb tota llibertat, amb molta varietat, amb molts diferents espais i també horaris.

El que seria bo que la reflexió ens portés a respectar als que no ho viuen com jo, per motius que se'ns escapen però que poden ser molt justificats, de salut, d'estat d'ànim, de circumstàncies personals i concretes. Respectar vol dir, pensar amb els altres, però també per mi mateix, fins i tot amb moments d'eufòria, respectar vol dir que no puc fer tot el que vull, en tot lloc, a tota hora i amb la intensitat acústica descontrolada.

Esperem que tothom hagi gaudit d'una bona Festa Major!