La tecnologia en el món casteller
'Els castells són moltes coses, i repensar-ne algunes no ens hauria de fer perdre l'essència de moltes altres. La clau serà integrar les noves tecnologies amb moderació i consciència'
La tecnologia ha arribat al món casteller, i hi ha arribat per quedar-s'hi. En una activitat voluntària, en la qual els responsables han de gestionar l'assistència als assajos, a les actuacions i als desplaçaments, i també han de preparar i col·locar cada persona dins l'estructura del castell, és estrany que fins fa cinc o sis anys, no hagués incorporat eines digitals per facilitar tota aquesta feina.
El que personalment em sobta és que encara no hagi aparegut cap aplicació d'aquestes característiques, que sigui robusta i assequible per a la majoria de colles castelleres. Hi ha solucions molt interessants, però a un preu desproporcionat per a moltes colles, i això ha provocat que hagin optat per desenvolupar la seva app. Aquest és el cas dels Castellers de Sant Cugat, que el 2018 van presentar la Gausapp (disponible al Google Play i a l'Apple Store), una aplicació per a dispositius mòbils i tauletes, que permet gestionar l'assistència a assajos i actuacions, enviar comunicacions, i preparar les estructures dels castells.
La tecnologia agilitza molt la feina, però, a quin preu? S'acabaran definitivament les trucades per telèfon per saber si un company o companya vindrà diumenge a plaça, on aprofitaves per intercanviar quatre paraules? I anar a saludar a diverses persones del grup de laterals durant un assaig per saber com estan, i acabar parlant i rient recordant anècdotes del sopar del divendres anterior després de l'assaig?
Els castells són moltes coses, i repensar-ne algunes no ens hauria de fer perdre l'essència de moltes altres. La clau serà integrar les noves tecnologies amb moderació i consciència.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.