Temps, rutines i felicitat
Setembre ens dóna l’oportunitat de revisar tot allò que ens agradaria fer o deixar de fer
Ja hem tornat de les vacances, dels dies de descans, de nits més llargues, de petons a prop del mar, de rialles a les terrasses, de lectures relaxades, d’olor de gelats i de fresca. La tornada a la rutina sempre porta alguna novetat, ve carregada de bons propòsits. Ja que no acabem d’aconseguir-ho al gener, setembre ens dóna l’oportunitat de revisar tot allò que ens agradaria fer o deixar de fer: aprendre a ballar swing, practicar esport, millorar l’anglès; o bé deixar de fumar, sortir abans de la feina...
I ens arriba el dia a dia i com a éssers de costums, tornem a repetir ràpidament les rutines anteriors. Canviar els hàbits és qüestió de voluntat i de prendre’n consciència, però no tot depèn de nosaltres. Vivim en una societat que s’ha entestat a allargar les jornades de responsabilitats i reduir el temps de descans i de joc. Catalunya té una mitjana de 40,3 hores de jornada laboral (en contraposició de les 33 hores d’Holanda) i els horaris menys flexibles d’Europa (tan sols Portugal ens supera) fet que comporta menys productivitat.
La iniciativa de la Reforma Horària, en la qual la nostra ciutat, Sant Cugat, està adherida, té per objectiu incidir en una nova cultura del temps; perquè no es tracta únicament de reorganitzar els temps de vida, es tracta de desaccelerar i tornar a l’essència, de viure uns temps més humans. Deixar de córrer per inèrcia i malentesa competitivitat, esponjar l’agenda, aprendre a dir no amb la mateixa serenor i felicitat que quan, fa només uns dies, miràvem el mar.