Torejar la tauromàquia
'Tota la gent que s'esglaia i està en contra de les corregudes de bous, s'ha parat mai a pensar que la carn que mengen també prové d'animals privats de llibertat?'
Qui ho diria que començaríem l'any parlant de la tauromàquia. Gener de 2024. La pràctica de lluitar amb bous ha tornat a l'esfera mediàtica, de la mà del cineasta irreverent Albert Serra. L'autor banyolí està treballant en un documental sobre el tema que en principi veurà la llum enguany. En una entrevista al programa Col·lapse de TV3 ha explicat que no té cap problema amb què s'utilitzin animals per fer espectacle: "Penso que els animals estan al servei de les persones". De fet, ho equipara a la indústria alimentària.
Aquests titulars són estridents i d'impacte, i evidentment entren en conflicte amb la premissa del benestar animal. Però Albert Serra té una mirada reduccionista que és certa. No és pas que aquesta apreciació doni via lliure a Serra perquè no se'l pugui criticar, per donar veu a una tradició cruel plena de patiment animal. Ara bé, tota la gent que s'esglaia i està en contra de les corregudes de bous, s'ha parat mai a pensar que la carn que mengen també prové d'animals privats de llibertat? Potser l'escarni no és públic, però a porta tancada els escorxadors són fàbriques de matances de dilluns a divendres.
Per sort, aquest mes els correbous han arribat al Parlament de Catalunya. Les companyes de la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) han aconseguit que per primera vegada la cambra catalana analitzi el seu futur. Aquest mes de gener ha tingut lloc la primera sessió de la ponència que debatrà la Proposició de llei de modificació de la Llei 34/2010, de l'1 d'octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous, que pretén prohibir les modalitats de bous embolats, bous ensogats i 'a la mar'.
Tot i els esforços per tirar-ho endavant, el sector taurí ha proposat la desorbitada xifra de 100 compareixences, per tal d'alentir el tràmit parlamentari. Finalment, se'n realitzaran 89, però amb dues reunions cada mes és possible que acabi abans la legislatura i el debat quedi a l'aire. Cada cop som més a prop de treure l'espectacle sanguinari dels carrers i d'on faci falta.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.