Turisme a Sant Cugat
La Llanterna de Moreras analitza el turisme de Sant Cugat i aconsella promoure el patrimoni cultural, gastronòmic i natural del municipi
El debat de la COVID-19 en molts països ha oscil·lat de manera pendular entre dues posicions enfrontades: per un costat, la prioritat de la salut i, d'altra banda, la inajornable recuperació de l'economia.
Un dels aspectes controvertits d'aquesta dicotomia ha estat l'obertura de fronteres, qüestió especialment sensible en el nostre territori, on la salut econòmica va lligada a l'afluència del turisme. En el rànquing estatal de 2019, Catalunya es capdavantera tant en arribades com en despesa d'estrangers amb un 23% (més de 19 milions d'arribades i 21.300 milions €).
Un bon equilibri del binomi quantitat-qualitat turistes és el repte primordial que tenim. Cal frenar la massificació i destacar-ne els aspectes d'ordre qualitatiu. Això, no sempre ho hem aconseguit. Nogensmenys, ni al llevant ni sud de la península, amb lamentables aberracions urbanístiques i destrucció del patrimoni natural.
La clau de volta és el turisme cultural per al qual disposem d'un ampli ventall d'oferiments, tant pel que fa a l'àmbit artístic, patrimonial o paisatgístic. Tots ells són aplicables a Sant Cugat i, en primer lloc, a la nostra joia infrautilitzada: el Monestir.
Hem de potenciar la proximitat a Barcelona -principal receptora de turisme cultural- a través del tren o amb un autobús llançadora per atraure visitants, com fan al Roca-Village. No fa tant, vaig anar al Palau Robert a demanar informació sobre monestirs medievals. Em van omplir de fulletons dedicats a Montserrat, Poblet, Santes Creus, Vallbona, Ripoll, Sant Pere de Rodes... però, cap de Sant Cugat. Temps després, vaig comprovar que en tenien.
Per al nostre Ajuntament és un repte promoure i introduir Sant Cugat en els centres d'informació i àmbits turístics barcelonins i de la Generalitat, la Diputació i xarxes socials. Per tal de guanyar eficàcia, crec que convindria focalitzar el missatge en la rellevància del Monestir.
En segon terme, es podria fer referència d'altres llocs d'interès santcugatencs, com són el patrimoni natural, l'esportiu i el gastronòmic. Una part del pressupost seria possible obtenir-lo del sector empresarial, comerç local, entitats esportives i dels sectors de restauració i hostaleria.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.