Opinió

Un espai participatiu

Perquè la majoria dels joves només gaudeixen de la cultura popular santcugatenca des de la perspectiva de consumidors?

Unes setmanes enrere em sorgia l'oportunitat d'assistir a una taula rodona sobre els joves a Sant Cugat. L'experiència em va transportar a una varietat de temes que en gran part desconeixia, ja que els participants eren dos membres d'entitats socials santcugatenques i un representant de l'Ajuntament. Totes les preguntes que em feia mentre ells debatien arribaven a la mateixa conclusió: perquè la majoria dels joves només gaudeixen de la cultura popular santcugatenca des de la perspectiva de consumidors?


El principal focus de debat se centrava en la possibilitat d'obtenir un local autogestionat per part de les entitats socials on es pogués promoure un model d'oci diferent a sortir a ballar a una discoteca i consumir alcohol. Si la proposta progressés, s'aconseguiria atraure alguns joves, però els denominats consumidors necessitarien conèixer a la perfecció les activitats que es realitzarien en l'espai i probablement no s'interessarien suficient a descobrir-ho. El mateix passa amb algunes activitats de la Festa Major anual, sobretot de l'alternativa. Els prejudicis eviten la participació d'alguns joves consumidors.


Per aquest motiu m'inclino a pensar que la solució va més enllà del mateix local. L'Ajuntament hauria de promoure un seguit d'iniciatives perquè qualsevol jove conegui totes les entitats socials santcugatenques, la seva forma de pensar i les seves pràctiques més habituals. D'aquesta manera els consumidors tindrien tota la informació que els permetria decidir si els compensa o no entrar-hi i que després els faria apostar per l'oci que es desenvoluparia al local autogestionat, les activitats de la Festa Major, etc.