Un monstre a Volpelleres?
Fa pocs dies l’associació My Dog my Life alertava de la presència de conills pressumptament morts a trets i enverinats al barri de Volpelleres, denúncia que ha estat recollida pel TOT Sant Cugat
Maltractar i matar animals no és una bretolada, és immoral i il·legal, però a més, si es confirma la causa de mort, hi hauria altres il·lícits relacionats amb la seguretat ciutadana i la salut pública que val la pena tenir en compte. La Ley de Caza de 4 de abril de 1970 estipula en el seu article 15 “Del uso de armas de caza en las Zonas de Seguridad” apartat c: Nuclis urbans i rurals, zones habitades, viles, jardins, parcs destinats a l'ús públic i recintes esportius: Es prohibeix l'ús d'armes de caça dins de la Zona de Seguretat, excepte en els recintes on l'ús de les mateixes, amb fins esportius diferents de la caça, hagi estat autoritzat per autoritats competents.
Pel que fa a la Llei de Protecció dels Animals a Catalunya, en el seu article 5 especifica la prohibició de: a) Maltractar-los, agredir-los físicament o sotmetre'ls a qualsevol altra pràctica que els produeixi sofriments o danys físics o psicològics. b) Subministrar-los substàncies que puguin causar-los alteracions de la salut o del comportament, excepte en els casos emparats per la normativa vigent o per prescripció veterinària. A més, l’article 29.3 prohibeix la utilització de balins, d'armes d'aire comprimit i d'armes de calibre 22 en la pràctica de la caça.
Estudis arreu del món sobre lesions no accidentals en animals revelen que els veterinaris troben de manera casual balins allotjats en gats o gossos. En alguns casos, els Mossos han aconseguit investigar i imputar individus que han disparat a gats, ferint-los o matant-los. Per això és fonamental denunciar la sospita d’ús d’armes davant l’autoritat competent, una valoració veterinària (després es podran fer els estudis balístics per part de la policia), la col·laboració ciutadana i la dotació de formació específica i recursos a les autoritats encarregades de la investigació d’aquest tipus d’ il·lícits.
En un article anterior per al TOT “Enverinament d’animals: tolerància zero” explicava que segons el Pla d’Acció contra l’ús il·legal del verí a Catalunya qualsevol ciutadà que trobi exemplars de fauna silvestre o domèstica, tant en el medi natural com en zones urbanes, té el dret i el deure de denunciar els fets a les autoritats ambientals perquè s'investigui el cas i es persegueixi els infractors. L'ús de verí suposa un greu risc per a la salut pública, per al medi ambient i també per als animals domèstics i per això és responsabilitat tant de les forces i cossos de seguretat com de la ciutadania, denunciar la seva presència.
El vessant positiu d’aquesta demostració de covardia i crueltat ha estat la resposta unànime de condemna i sol·licitud de col·laboració ciutadana per enxampar el responsable per part de l'Associació de Veïns del Barri de Volpelleres, l’Associació de Policies per als Animals i nombrosos veïns del barri que estan especialment alerta davant de qualsevol nou incident (*aparició de conills morts a Volpelleres).
De la mateixa manera que és gairebé impossible acabar amb la criminalitat, el que sí que podem canviar és com la nostra societat respon a la crueltat, tant en l'àmbit de l’administració exercint una condemna social. Està clar que cada vegada menys els monstres no tenen lloc a una societat civilitzada: ni a Volpelleres ni enlloc.