Basada en llibre Chocolat, Clown nègre, escrit per l'historiador francès Gérard Noiriel, Monsieur Chocolat exposa l'ascens a la fama i el posterior oblit del qual fou el primer artista negre de l'escena circense francesa. Nascut a Cuba, on fou venut com a esclau de ben petit, Rafael Padilla arribà a convertir-se en una autèntica celebritat com a pallasso (conegut com a Chocolat) als espectacles de varietats de principis del segle XX.
Enregistrat pels germans Lumière i retratat per Toulouse-Lautrec, aquest personatge real va assolir fites impensables pel context altament racista de l'època (tot i que cal recalcar: el racisme va seguir present durant la seva fama) i l'exposició de la seva fascinant història representa, per si sola, un gran regal.
Recuperant per fortuna aquest meravellós personatge que mai hagués hagut de caure en l'oblit, aquest gran èxit del cinema francès compta amb una bona ambientació de l'època, una escenografia vistosa i colorista, i les brillants interpretacions de l'actor Omar Sy (Intocable, Samba) i de l'artista multifacètic James Thierrée (nét de Charles Chaplin), que es posa a la pell de George Footit, amb qui Chocolat ascendí a la fama.
Però, en l'àmbit dramàtic, la història es torna sovint massa previsible i, vorejant força convencionalismes, exposa grans temes sense apropar-se realment a les seves profunditats ni acabar de completar-los. Resulta, doncs, un biopic sense massa risc que, això si, captura la curiositat a partir de la història d'un personatge excepcional que calia recuperar.
El millor: La meravellosa tasca de rescatar de l'oblit a un gran personatge.
El pitjor: El seu excessiu convencionalisme, que l'allunya de la possibilitat de treure més partit de la gran història que narra.
La pel·lícula
Monsieur Chocolat
França, 2016.
Direcció: Roschdy Zem. Guió: Cyril Gely, Roschdy Zem i Olivier Gorce (basat en la novela de Gérard Noiriel)
Interpretació: Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme, Olivier Gourmet, Frédéric Pierrot.
Durada: 110 minuts
Estrelles: *** (3)