Una ciutat d'acollida
La diversitat cultural és un dels pilars de debat més importants en qualsevol municipi català. Sant Cugat ofereix, des de l'Ajuntament, serveis d'assessoria en temes d'estrangeria.
Els principals objectius són oferir ajudes amb els tràmits inicials i facilitar recursos per introduir-los a la nostra llengua i cultura. La immigració és un tema que genera controvèrsia. Però, suma o resta a la ciutat la presència de persones provinents d'altres països?
Segons els nombrosos estudis demogràfics, a la ciutat hi arriben més persones de les que marxen. El saldo migratori és positiu. La gran majoria provenen de comunitats autònomes espanyoles, però pel que fa a estrangers destaquen els europeus i els americans.
Les nacionalitats més nombroses són la italiana, la boliviana, la francesa, l'alemanya i l'equatoriana. Les oportunitats laborals i la qualitat de vida són les principals motivacions d'aquestes persones.
Tenint en compte que Sant Cugat, i Catalunya en general, sempre han sigut zones d'acollida es podria pensar que s'ha reduït la xenofòbia. Però el creixement del fonamentalisme islàmic ha estès la por irracional cap a aquells mínimament diferents.
Considero innecessari pagar justos per pecadors. El creixement poblacional dels anys 60 i 70 va ser possible gràcies a l'arribada d'estrangers. La construcció del que avui coneixem com a Catalunya ha estat fruit d'un procés d'integració dels immigrants en tots els àmbits professionals.
Les seves ganes de treballar contribueixen positivament a l'economia local i la seva presència fomenta el respecte i la tolerància per les diferents nacionalitats, nivells de poder adquisitiu o religions.