Urbanisme climàtic
'Planificar una ciutat resistent al canvi climàtic, reforestar, cuidar el verd i aprofitar l'aigua són garantia de qualitat de vida en el futur'
Com que la crisi climàtica ha irromput amb contundència dins l'agenda mundial i lamentablement les polítiques per a mitigar-la no avancen a la velocitat necessària, ens haurem d'adaptar a un clima més càlid, àrid i extrem. Per fer més suportable aquest nou escenari cal repensar les ciutats i l'etern debat sobre si és millor la ciutat compacta o la ciutat difusa ha estat superat pel protagonisme de l'urbanisme climàtic.
Un estudi de la UB demostrava que més del 90% de les nits estivals són més caloroses a la ciutat de Barcelona (Vila Olímpica) que a la zona de l'aeroport, amb una diferència mitjana de +1,7° arribant-se a la diferència màxima de +7,4°. I això es deu a l'efecte "illa de calor" ocasionat per la concentració d'asfalt i construccions propi de la ciutat.
L'urbanisme climàtic té en compte l'efecte mitigador de la temperatura del verd urbà, els arbres i l'aigua. El verd urbà produeix illes de frescor, l'esponjament de les edificacions redueix la intensitat de les illes de calor i l'aigua mitiga l'escalfament diürn en superfície disposant de menys contingut de calor per desprendre de nit.
La nostra identitat com a ciutat verda ens converteix en una ciutat avançada en l'urbanisme climàtic, identitat en què necessàriament hem d'aprofundir, tant l'administració com el veïnat en allò que estigui al nostre abast. Planificar una ciutat resistent al canvi climàtic, reforestar, cuidar el verd i aprofitar l'aigua són garantia de qualitat de vida en el futur.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.