Opinió

Volpelleres gestionarà els horts urbans amb un projecte innovador i familiar

Per poder treure el màxim profit dels horts es treballarà conjuntament amb l’Ajuntament

Un dels objectius perseguits per part de l’Associació de Veïns del Barri de Volpelleres (@Volpelleres), des del mateix moment de la seva constitució, ha estat l’aprofitament dels solars buits del barri, tant públics com privats, sense una previsió per a la seva edificació a curt termini, per servir a fins d’interès general dels veïns.

En aquest sentit, han estat diverses les propostes que s’han anat efectuant des de @Volpelleres, a fi d’aconseguir millorar, per una banda, la imatge del barri, reduint l’impacte visual dels solars buits, i garantir de passada la seva correcta conservació i manteniment i, per altra banda, crear nous espais comunitaris per al gaudi dels veïns (zones verdes, horts urbans, parcs infantils, circuit d’educació viària per a bicicletes, aparcaments públics, etc.).


Doncs bé, una d’aquestes propostes s’ha materialitzat recentment, amb la reserva d’un espai d’uns 800 m2 al voltant de la masia de Can Canyameres, per a la ubicació d’horts urbans de titularitat municipal, però que passaran a ser gestionats per @Volpelleres, amb l’objectiu de donar un nou servei a la comunitat.

En efecte, des de @Volpelleres, amb col·laboració amb els tècnics municipals, s’està treballant en un projecte d’horts urbans innovador, que permeti un model de gestió sostenible i familiar. Tot i que el projecte encara no està tancat, ja s’han definit algunes línies bàsiques d’actuació, que us podem avançar.

D’entrada, el model de gestió dels horts urbans per @Volpelleres ha de fomentar un cultiu ecològic per l’autoconsum i una alimentació equilibrada, els residus que es generin han de ser reciclats, i l’ús de l’aigua de reg ha de ser per degoteig.

D’altra banda, aquest model de gestió ha de girar, principalment, entorn de la família. Els horts els visualitzem com a un espai de convivència i de transferència de coneixement entre pares, mares i fills, que permeti gaudir de la terra i d'estones junts a l'aire lliure. Creiem que els horts podem ser una bona eina per treballar valors com l'esforç, la responsabilitat i la constància.

Per poder treure el màxim profit dels horts es treballarà conjuntament amb l’Ajuntament, per poder oferir cursos de formació, i es fomentarà el voluntariat amb la gent gran del barri, per tal d’aprofitar la seva experiència en cultius i, per què no, en altres aspectes quotidians en general. Entenem que aquesta participació enriquirà molt el projecte, i permetrà la transmissió del coneixement adquirit entre diferents generacions.

D’altra banda, en tant que Sant Cugat compta amb altres horts urbans en altres barris de la ciutat, els quals són gestionats sota diferents modalitats, també es vol plantejar la possibilitat de crear una plataforma virtual que comuniqui tots aquests horts urbans i que, per tant, serveixi com a una eina d'assessorament, i poder compartir coneixements, experiències, dubtes, etc.

I per ajudar en el finançament del projecte, s’intentarà la participació o esponsorització dels comerços propers, que tinguin material necessari per al funcionament dels horts (terra, planters, adobs orgànics, material per reg, etc.), amb la qual cosa també es podrà contribuir a dinamitzar aquest comerç als voltants del barri.

En qualsevol cas, com hem dit al començament, el projecte no està tancat, i no volem que es tanqui sense la participació activa dels veïns de Volpelleres. És per aquest motiu que pròximament @Volpelleres iniciarà una fase de consultes entre els veïns per acabar de concretar certs aspectes del projecte, i veure quin pot ser el volum de famílies interessades. El nom del projecte es triarà per mitjà d’una votació a través de les nostres xarxes socials.
 

Més informació, pròximament, a través del nostre web (www.avbv.org), i dissabte 30 d’abril a la carpa que tindrà @Volpelleres, amb motiu de la celebració de “La Festa de l’esport de Volpelleres”, a la Plaça dels Rabassaires, i a la qual esteu convidats.