Opinió

Volpelleres Library Living Lab

Un dia 4 d’octubre com el d’avui, però de fa ja cinc anys, vuit veïns, preocupats pel present i futur del barri, vam fundar l’Associació de Veïns del barri de Volpelleres, per a la defensa dels interessos generals dels veïns i la promoció de tot tipus d’activitats al nostre barri.

La majoria no teníem cap experiència en moviments de tipus associatiu, però la il·lusió per poder treballar en la millora del barri, va fer que ens decidíssim a fer el pas i a invertir-hi gran part del nostre temps.
Hi ha hagut moments difícils des de llavors, però avui comptem amb una nova Junta Directiva, formada per deu persones, amb il·lusions renovades, i més de 1.300 seguidors a través de les nostres xarxes socials de Twitter (@volpelleres) i Facebook (Veïns de Volpelleres), amb un centenar d’associats, i pujant.

Però tornem enrere en el temps, novament, perquè avui toca parlar de com es va gestar el principal projecte que s’ha impulsat des de l’Associació, el “Volpelleres Library Living Lab, pel que el nostre barri ha estat noticia -i que aprofito per recordar que obre les seves portes aquest pròxim 16 d’octubre, a partir de les 18 h, amb una Festa d’inici d’activitats-.

Tot va començar una tarda d’estiu de 2011, en una xerrada amb un veí que treballa al Centre de Visió per Computador (CVC), en la que m’explicava que el CVC generava coneixement de qualitat en l’àmbit de la Visió per Computador, i realitzava transferència de tecnologia cap a la societat, oferint valor afegit a les empreses. De seguida vam veure clar que havíem de col·laborar en un projecte de caràcter tecnològic.

Volpelleres resultava atractiu pel CVC per la seva proximitat amb importants nuclis científics i tecnològics, i el perfil jove i dinàmic de la seva població. I per l’Associació suposava tirar endavant una iniciativa que, en cas de materialitzar-se, tindria un impacte positiu en la dinamització i consolidació del nostre barri, i que podria servir com a nucli d’atracció de negocis a la zona, contribuint tot plegat a l’enfortiment del sentit de comunitat.

Doncs bé, aquesta voluntat de col·laboració es va plasmar en un conveni signat entre l’Associació i el CVC a l’octubre de 2011, i aquest conveni es va convertir en el “Volpelleres Library Living Lab”, amb 4.700 resultats a “Google”.

Teníem la Universitat i la tecnologia, teníem l’interès dels veïns, però ens faltava una part molt important, l’Administració. Vam presentar el projecte (maqueta inclosa) a l’Alcaldessa i al seu equip de govern al febrer de 2012, i el resultat no va poder ser millor. A partir d’aquell moment van ser nombroses les reunions entre totes les parts implicades (Associació, CVC, Universitat Autònoma de Barcelona, Ajuntament de Sant Cugat i Diputació de Barcelona), en les que es va acabar de definir el projecte, quines havien de ser les prioritats, d’on sortiria el finançament, etc.

Un llarg camí de tres anys que finalment va veure la llum amb la inauguració de la Biblioteca de Volpelleres “Miquel Batllori” aquest 2015, però això ja ho coneixeu.

El que segurament no és tant conegut és que el Volpelleres Library Living Lab és oficialment membre de la “Red Europea de Living Labs” (“European Network of Living Labs” - ENoLL) des del passat mes d’agost.

En fi, si no coneixeu encara el que pot oferir el Volpelleres Library Living Lab us convido a passar-vos per la Biblioteca de Volpelleres aquest 16 d’octubre, i us ho explicarem in situ.