Una sortida de l'Aula d'Extensió Universitària de la Gent Gran de Sant Cugat per observar els símbols magònics de Barcelona. FOTO: Cedida

Entitats

Barcelona maçònica

'L’arribada de la maçoneria va representar un impuls de les idees de la Il·lustració, la cultura i les noves idees d’Europa'

En la recent sortida cultural, el grup de l’Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Sant Cugat, guiats per David Revelles, estudiós de la maçoneria i particularment de la seva presència a Catalunya i els vincles inicials amb la d’Anglaterra i França. Tot aprenent, hem passejat pels llocs de Barcelona on encara podem trobar signes i llocs d’aquella societat que encara avui té una imatge de secret. Va sorgir a Londres el 1717 i després va tenir presència a Espanya, encara que la més extensa i forta a Catalunya és la petjada de la branca francesa, molt reforçada  per la invasió de Napoleó.

L’arribada de la maçoneria va representar un impuls de les idees de la Il·lustració, la cultura i les noves idees d’Europa, fins i tot acceptant dones com a membres (Clara Campoamor, Concepción Arenal, etc.). Són nombrosos els símbols que vam trobar i observar per tot el Barri Gòtic, la Ribera i altres llocs fins al Pla de Palau. Foren molt perseguits després de la Guerra Civil i no van tornar a ser presents legalment fins a l’any 1977. Es mantenen fins avui dues lògies a Barcelona.

Aula d’Extensió Universitària per a la GGSC

C/ Dos de Maig, 2 bis

Telf. 93 583 66 96

www.aulasantcugat.cat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.