Galàxia d'Andròmeda - Telescopi Hubble (NASA)

Entitats

Galàxies

Les galàxies que podem observar a l’Univers són sistemes estel·lars força semblants a la nostra Via Làctia però que es troben tan lluny que amb prou feines són perceptibles al cel. Les galàxies són molt variables pel que fa al seu aspecte, dimensions, proporció d’estrelles que contenen o la seva massa total. En general, les dimensions de les galàxies que coneixem oscil·len entre diversos milers i centenars de milers d’anys-llum i poden contenir uns 100.000 milions d’estrelles.

Les galàxies es classifiquen segons el seu aspecte en el·líptiques, espirals, espirals barrades i irregulars. La Via Làctia és una galàxia espiral barrada i el sistema solar on es troba la Terra és a unes tres cinquenes parts de distància del seu nucli.

La galàxia d’Andròmeda, també del tipus espiral, és l’objecte més llunyà que podem observar a simple vista i es troba a uns 2,5 milions d’anys-llum de nosaltres. Forma part d’un grup local de galàxies en el que es troba també la Via Làctia. El seu diàmetre real és de 150.000 anys-llum i només la seva regió central, particularment brillant, pot veure’s directament. Els seus braços espirals es poden apreciar clarament en fotografies preses amb petits telescopis. Amb grans telescopis es poden fotografiar a l’interior de la galàxia estrelles individuals, cúmuls estel·lars i nebuloses.

David Alonso (vocal AASCV)

SEU SOCIAL D’AASCV 

Plaça d’en Coll, núm. 4, 2a planta  

Tel: 93 603 05 29 – ext. 2115  

www.astronomia.cat 

astronomia-junta@astronomia.cat