Hi ha vida al satèl·lit europa?
Europa és el menor dels quatre satèl·lits principals de Júpiter. Té un diàmetre de 3.122 km, molt semblant al de la nostra Lluna, i orbita a una distància mitjana de 670.900 km del planeta. La seva composició és molt semblant a la dels anomenats planetes interiors, formada bàsicament per roques de silicat. Europa també presenta una atmosfera d’oxigen així com un dèbil camp magnètic.
Darrerament Europa ha despertat un gran interès en la comunitat científica per la seva estructura, molt favorable a contenir vida. Té una superfície molt llisa, amb pocs accidents geogràfics de més d’uns centenars de metres d’alçada, i amb una capa externa d’aigua d’uns 100 km de gruix, pràcticament tota en estat sòlid. Sota aquesta capa de gel, es pensa que pot haver-hi un oceà d’aigua líquida amb unes condicions molt semblants a les que trobem en les profunditats dels nostres oceans, prop xemeneies volcàniques, o el llac Vostok, a l’Antàrtida.
En recents estudis, s’estima que Europa té suficient quantitat d’aigua líquida amb una concentració prou elevada d’oxigen per a mantenir no només microorganismes sinó també formes de vida més complexes. Properes missions de la NASA estudiaran més de la vora aquest fascinant satèl·lit per buscar indicis de vida sota la seva superfície.
David Alonso (vocal AASCV)
SEU SOCIAL D’AASCV
Plaça d’en Coll, núm. 4, 2a planta
Tel: 93 603 05 29 – ext. 2115
astronomia-junta@astronomia.cat