Resum de la conferència donada per la Dr. Maria Campillo:
Al llarg del temps, i en qualsevol exili, el pas de la frontera ha estat una experiència nuclear en el record dels seus protagonistes; i això perquè travessar aquesta “ratlla” imaginària marca simbòlicament la condició de perdedor de la guerra; i defineix l’abast de la pèrdua, el final d’una etapa i el començament d’una altra.
L’exili republicà del 1939 va quedar registrat en diferents formes de la literatura memorialística, autobiogràfica i de ficció, i el fet de “passar la ratlla” constitueix sempre un motiu significant.
Recorden el moment de passar a França escriptors que han fet de soldat i soldats que han volgut escriure; i polítics, poetes, novel·listes, historiadors, metges, artistes plàstics o mares de família. Tots ells miren d’explicar una de les experiències més decisives que poden afectar la condició humana.
Al llarg de la conferència es va veient com descriuen aquest drama autors com Antoni Rovira i Virgili, Avel·lí Artís-Gener, Carles Pi i Sunyer, Xavier Benguerel, Teresa Pàmies, Josep Trueta i molts d’altres.