Nascut durant la Segona Guerra Mundial a Itàlia, el Moviment dels Focolars va ser fundat per Chiara Lubich i les seves amigues, que es reunien per llegir l’evangeli. FOTO: Cedida

TOT i més

Entrevista a Mariana Lezama, psicòloga exfocolar

Aquesta setmana Virginia Bernal entrevista la psicòloga exfocolar Mariana Lezama

Va néixer en una família de Focolars?
Sí, els meus pares es van conèixer en una activitat de difusió- “captació”- del moviment dels Focolars.

Què són els focolars?
El Moviment dels Focolars pertany a l’Església catòlica. Va néixer a la Segona Guerra Mundial, a Itàlia quan Chiara Lubich, avui morta, juntament amb les seves amigues (les primeres focolarines), es reunien a llegir l’evangeli mentre, fora, el bombardeig ho destruïa tot.

Quan vas començar a adonar-te que les seves pràctiques no encaixaven amb els teus pensaments?
La seva característica o ideologia és assolir la unitat del món. El problema és que, per aconseguir-ho, hi ha moltes pràctiques, dogmes i preceptes que es basen en una manipulació espiritual molt intensa. En haver nascut formant-ne part, crec que vaig trigar a reconèixer com podia ser de danyós. Però, des de molt petita, el meu cos “savi” generava malalties autoimmunes a la pell. La pell, que és precisament el que ens connecta amb el món. Quan em vaig anar obrint, aquests problemes de salut van començar a millorar.

En quin moment vas decidir marxar?
Si miro enrere, crec que la sensació de viure en un vestit que em quedava petit va ser present des de sempre, però a l’adolescència es va intensificar. Abans de marxar definitivament de viatge a Roma, on es farà un congrés al qual assistiran delegacions de joves de tot el món, vaig acordar amb la meva mare que, en tornar, decidiria què fer. En tornar, l’experiència em va servir per reafirmar les incongruències que jo sentia.

Vols en aquests moments de la teva vida poder dedicar-te a ajudar altres persones que es desvinculen de sectes?
Ha estat ardu el treball personal per desprogramar, reiniciar i reprogramar els nostres pensaments i valors, així com per treballar les pors, la culpa, la posada de límits, l’ús del propi temps i la voluntat. Molta feina i en molts aspectes! Sento la necessitat que aquest procés serveixi als altres. No és necessari que sigui transitat en solitud. Quan es comparteix el procés, es fa més lleuger i en facilita el camí. Aquesta és la meva missió.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.