Les falles del Pirineu a l’estiu
L’any 2015 la Unesco va declarar aquesta tradició mil·lenària Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
Cada any, coincidint amb el solstici d’estiu, al Pirineu són tradicionals les falles (també anomenades “haros” o “brandons”), en agraïment per les collites rebudes i per espantar els mals esperits. L’any 2015 la Unesco va declarar aquesta tradició mil·lenària Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
La baixada de falles se celebra a més de 60 pobles dels Pirineus. Al Pirineu català, les falles més conegudes són les de la vall de Boí i els pobles del voltant, que van començar el 14 de juny a Durro i acabaran el 27 de juliol a Llesp (el Pont de Suert).
Les falles són torxes de fusta resinosa d’uns dos metres de llargària fetes amb trossos de teia de pi enganxats a un pal d’avellaner amb filferros i puntes. També hi ha una varietat de falles fetes d’una sola peça de pi treballat, que s’anomenen rantiners.
Uns dies abans, els nois i noies preparen les falles i rantiners que encendran el dia de la festa. Aleshores pugen a dalt de la muntanya, en un lloc amb bona vista sobre el poble, des d’on encenen les falles. Aleshores, aquesta colla de joves baixen de les muntanyes amb les falles enceses. Aquesta mena de cursa a través del bosc, que forma una gran llengua de foc en forma de serp, arriba fins a la plaça de cada poble, on la festa acaba amb música popular i balls al voltant d’una gran foguera.
Paral·lelament, per Sant Joan se celebra la festa de la Flama del Canigó. Durant tot l’any la flama es custodia al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà i el 22 de juny es puja fins a aquest cim. A la matinada, es distribueix entre els voluntaris presents, que s’encarregaran de dur-la als diferents pobles de Catalunya per encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Aquesta tradició ja té més de 50 anys.
Les falles tenen un vocabulari propi i mostren una gran riquesa lingüística: falla, halha o haro (del llatí facula, ‘torxa’), faro (del grec pharos, ‘far’), brandon (de l’occità brandou, ‘branca verda’); fallaire (‘persona que pren part en les falles’); quilha o plantada (‘acció de plantar les falles’).
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.