Juguem amb lletres i números?
Us proposem un joc lingüístic que combina les lletres i els números per formar missatges que a primer cop d’ull semblarien indesxifrables
Aquests dies en què el joc és present a la majoria de les llars, us en proposem un de lingüístic que combina les lletres i els números per formar missatges que a primer cop d’ull semblarien indesxifrables. És l’anomenada escriptura leet speak o leet (o el que seria el mateix: 1337 5p34k o 1337).
La leet speak o leet, potser ja ho heu intuït, és un tipus d’escriptura alfanumèrica (això és, que combina lletres i números) que va néixer a finals dels anys 80 del segle passat entre els informàtics perquè la gent no els entengués i que també fan servir algunes comunitats i usuaris d’Internet, els quals es consideren una “elit” (el terme leet, pronunciat “lit”, vol dir ‘elit’).
És a dir, podríem dir que és un argot, en el qual la A és un 4, la E és un 3, la I és un 1, la O és el número 0 o la S és un 5. V3g3m-n3 un ex3mpl3, 4 v3ur3 9u1 3n 7r3u l’3n7r3ll47: 4qu35t m1554tg3 53rv31x p3r pr0v4r qu3 l4 n05tr4 m3nt p0t f3r c0535 m3r4v3ll0535, c0535 1mpr3551on4nt5!*
* Vegem-ne un exemple, a veure qui en treu l’entrellat: Aquest missatge serveix per provar que la nostra ment pot fer coses meravelloses, coses impressionants!
Inicialment, la paraula leet s’utilitzava com a adjectiu, per descriure el comportament de persones d’aquesta comunitat. Els seus usuaris feien servir aquests signes per camuflar el significat de les paraules i perquè el text es pogués reconèixer menys a simple vista. Per als que no estiguin acostumats a llegir en aquest sistema alfanumèric, pot ser difícil d’entendre. Però tot i que el leet speak es va utilitzar en els primers temps d’Internet, actualment els sistemes de ciberseguretat i els algoritmes lingüístics moderns ja poden descodificar-lo. Amb la proliferació de l’ús d’Internet a la dècada del 1990 i fins al segle XXI, el leet ha esdevingut part de la cultura d’Internet.
Des del Servei Local de Català de Sant Cugat del Vallès us desitgem un bon any 2025 i us recordem que a www.totjoc.cat trobareu les botigues santcugatenques que disposen de jocs en català, perquè en trieu els que vulgueu i els demaneu a la vostra carta als Reis.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.