conflicte al Pròxim Orient

TOT i més

Pau

Confiem de tot cor que algun dia palestins i israelians puguin tenir una vida digna i en pau

Malauradament, l’actualitat torna a estar monopolitzada pel conflicte al Pròxim Orient entre israelians i palestins. Lluny de voler pontificar sobre una qüestió d’una complexitat tremenda, us proposem una modesta aproximació terminològica i un prec final.

D’entrada cal precisar que la paraula àrab s’empra per referir-se al poble de llengua semítica originari de la península Aràbiga, si bé el terme l’apliquem de manera generalitzada als pobles que han adoptat la llengua i la cultura àrabs. En canvi, musulmà és qui professa l'islam. De fet, musulmà significa literalment “el que se sotmet a Déu”. En darrer terme, per islamisme entenem un conjunt heterogeni d'ideologies que defensen que l'islam no és només una religió sinó un sistema polític i, en conseqüència, els musulmans han de tornar a les arrels de la seva fe i unir-se políticament.

A l’altra banda, convindria aclarir les diferències entre israelians, jueus i sionistes. Israelià és el gentilici dels habitants de l’estat modern d’Israel i no ho hem de confondre amb israelita, que és la denominació per referir-nos a l’antic poble d’Israel —àrea compresa entre el Mediterrani, el desert del Sinaí, les muntanyes del Líban i el desert. Jueu, al seu torn, és un terme etnicoreligiós que s’aplica a l’individu d’una comunitat formada al voltant del judaisme —la més antiga de les grans religions monoteistes— i originària de Canaan, és a dir, d’aquest antic poble d’Israel, si bé la designació tradicional d’aquella zona era justament Palestina.

Per concloure, sionisme és el moviment creat la segona meitat del segle XIX per rabins i pensadors jueus de l’Europa oriental, que pretenia reconstruir —a Palestina— una pàtria jueva que acollís els jueus de tot el món que ho volguessin i que va acabar desembocant en la creació de l’estat d’Israel.

Esperem humilment haver contribuït a aclarir aquests conceptes sovint confusos; però, per sobre de tot, confiem de tot cor que algun dia palestins i israelians puguin tenir una vida digna i en pau.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.