Prevenció dels maltractaments
Val més fer-se pesat, que patir en silenci i resignació, tan pensant en cadascun de nosaltres, com en els familiars o amics que tenim més a prop
Al document de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, "Idees per viure més i millor i per fer salut", hi ha set apartats, que ja hem anat comentant: la participació en la vida ciutadana, l'ocupació del temps, l'aprenentatge al llarg de tota la vida, l'alimentació i l'activitat física, la prevenció de lesions i avui parlarem dels possibles maltractaments.
Un dels riscos més preocupants per a la salut de les persones grans i, malgrat tot, menys visible és el de patir maltractaments, tot plegat afavorit per la fragilitat física o mental, l'aïllament social, les relacions familiars conflictives o la formació insuficient dels cuidadors.
Els maltractaments es poden produir tant a casa, com a les residències o als hospitals. Poden ser per acció -físics, psicològics, econòmics o de tipus sexual-, o per omissió -negligència o abandonament- i causen disminució de la qualitat de vida, angoixa, pèrdua de drets, lesions i, a vegades, la mort.
El més important és saber identificar-los i parlar-ne amb les persones o amb les entitats més adients: l'ajuntament, el centre d'atenció primària (CAP), un centre cívic o casal, un club esportiu, un centre excursionista, una associació de veïns, etc.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.